Lego Challenge 3de regio finale in de gebouwen van HOGent

Ook teams van Lyceum Merelbeke, Richtpunt campus Zottegem en Scheppers Wetteren namen deel

Liefhebbers van Lego moesten vandaag in Gent zijn, want in de gebouwen van HOGENT stond een heuse Lego Challenge geprogrammeerd. Honderden leerlingen, tussen 9 en 15 jaar, kwamen er samen voor een wedstrijd.

Het was de 3de regio finale Oost-Vlaanderen met steun van FluxLab Netwerk vzw en 3 teams stoten door naar Belux-finale in maart te Antwerpen. De winnaars in het totaalklassement:

 

1. Team LEGO League Legends, BS De Wijze Eik Mariarke
2. Team Masterminds 2, Scheppersinstituut Wetteren
3. Team GO! Lyceum Gent

Er werden ook nog andere prijzen uitgedeeld, onder meer een prijs voor het team LEGOvOGEL van Richtpunt campus Zottegem voor hun Robotontwerp en een Robotprestatieprijs voor Tectura Merelbeke. Don Bosco Sint-Denijs Westrem gooide hoge ogen bij de jury met hun Innovatieproject en kaapte de 1e plaats weg binnen die categorie.

First Lego Leage heeft dit jaar ‘Master Piece’ als thema.

Pascal Vanhoecke, FluxLab Netwerk vzw: “Het is de bedoeling dat de kinderen een bepaald parcours tot een goed einde brengen met een robot die ze zelf helemaal naar hun hand zetten, en dat ze natuurlijk goed samenwerken om die challenges te kunnen realiseren. En dan ook nog voor een jury vanuit het bedrijfleven en vanuit de hogeschool een aantal vragen beantwoorden over een innovatief idee een innovatief project dat ze samen met een leerling uit de klas hebben uitgewerkt”.

De leerlingen nemen het in verschillende wedstrijden tegen elkaar op. Wie z`n robotwagentje juist heeft geprogrammeerd kan met het voertuigje het parcours zo snel mogelijk afleggen. Wie een programmeerfoutje maakte in de robot, krijgt in een andere ronde een herkansing om het voertuigje nog wat aan te passen, en dat zorgt voor veel klamme handjes.

Wat was er te beleven?
* FIRST LEGO League Challenge: dé wedstrijd rond computationele logica en innovatie voor 9 tot 14-jarigen. Wie vertegenwoordigt ons in maart op de BeLux-finale? Vrijdagnamiddag 9 februari kennen we het antwoord!
* pilootversie FIRST LEGO League Explore: ook de jongere lagere schoolkinderen komen aan bod tijdens deze wedstrijd voor kinderen uit het eerste tot en met het vierde leerjaar. Voor de eerste keer georganiseerd in België!
* demo FIRST Tech Challenge. Team Tectura Gent toont hoe ze hun deelname aan deze wedstrijd voor techneut-adolescenten voorbereiden. Ze brengen hun vlieger-gooiende robot (!) mee – wij zijn even benieuwd als u!
* talloze STEM-initiatieworkshops: van digitaal design over games programmeren tot borduren en CNC – voor iedere nerd wat wils!

Stel je team samen

Een team bestaat uit 2 tot 10 kinderen van 9 tot 15 jaar en 1 of 2 teamcoaches (een teamcoach kan bijvoorbeeld een leraar, ouder of familielid zijn.
Zet je graag mee je schouders onder deze initiatieven? Kandidaat-partners melden zich aan via fll@fluxlab.be. Meer info verkrijgen kan ook op het nummer 0499 94 69 70.