Renovatie bib Ninove goedgekeurd

De Ninoofse bibliotheek huist al sinds 1994 in de voormalige lampenfabriek Sigtay, tussen de Graanmarkt, de Edmond De Deynstraat en de Koepoortstraat. Na bijna 30 jaar zit er heel wat slijtage op het gebouw, vooral de nutsvoorzieningen verdienen een update. Daarom voorzag het stadsbestuur in het meerjarenbeleidsplan een grondige renovatie.

Hedendaags en circulair

“Met de renovatie maken we de bibliotheek helemaal up-to-date en geven we het gebouw een meer hedendaagse look en feel”, verduidelijkt bevoegde schepen Henri Evenepoel. “We trekken de kaart van circulair bouwen en maximaal hergebruiken. De rechthoekige betonnen structuur en de verdiepingsvloeren van het gebouw blijven behouden. Maar de ruimtes worden opnieuw aangekleed en ingericht, met verplaatsbare wanden. Door de binnenkant van het gebouw zo aanpasbaar mogelijk te maken, kan de nieuwe bibliotheek in de toekomst meegroeien met de veranderende noden.”

Het gebouw, waarin naast de bibliotheek ook cultuurcentrum De Plomblom huist, wordt aan de voorzijde en zuidzijde voorzien van een gevelbekleding in lamellen die zowel een esthetische als zonwerende functie heeft. Er komt een nieuwe inkom in het verlengde van de toegangsweg vanaf de Graanmarkt, en een gemeenschappelijke balie voor bib en cc.

Gunning in percelen

Schepen Evenepoel: “De gemeenteraad stelde intercommunale Solva aan als bouwheer voor het renovatieproject. Wij hopen dat de werken nog in de lente kunnen starten.” De uiteindelijke gunning van de verbouwing duurde langer dan verwacht. Schepen Evenepoel: “Bij de eerste opening van de offertes eind 2022 bleek dat de laagste offerteprijs een heel stuk hoger lag dan de ramingsprijs van de ontwerper. Daarom werd beslist om de aanbestedingsprocedure stop te zetten en kreeg de architect de opdracht om het project te vereenvoudigen om de kostprijs te drukken. De raming werd ook herbekeken in kader van de post-coronaprijzen, en onderverdeeld in 7 percelen. 1 februari 2024 kon het college uiteindelijk het volledige dossier gunnen.”

Eerstdaags wordt een timing opgesteld voor de uitvoering van de renovatie van de bib. Het eerste tastbare feit zal de tijdelijke verhuis van de bib naar buurthuis Berdam zijn.