website hackersgroep Lockbit die heel wat gevoelige gegevens van stad kenbaar maakte, onschadelijk gemaakt.

Geraardsbergen. De internationale veiligheidsdiensten hebben de website van de hackersgroep Lockbit onschadelijk gemaakt. In september 2022werd Lokaal Bestuur Geraardsbergen het doelwit van een cyberaanval. De stad Geraardsbergen kondigt aan zich burgerlijke partij te stellen in het onderzoek naar de hackers om zo meer informatie te kunnen verkrijgen.

Hackers van de groepering Lockbit dreigden er in februari vorig jaar mee gegevens van de stad Geraardsbergen te publiceren. De hackers gebruikten daarbij ransomware of software die informatie versleutelt. Ransomware is de samentrekking van ‘ransom’ wat losgeld betekent en ‘malware’, wat staat voor schadelijke software. Lockbit gaf Geraardsbergen tot 15 februari de tijd om losgeld te betalen, maar de stad Geraardsbergen was niet van plan om daarop in te gaan.

De hackersgroep Lockbit liet zich niet van de wijs brengen en gooide heel wat gevoelige gegevens op het dark web. De stad Geraardsbergen liet niet na om in hun veiligheidssysteem te investeren en hoopt zo dat de hackers geen toegang meer krijgen.

Lockbit was een groep hackers die banden zou hebben met Rusland. éZe zijn de laatste tijd heel actief en ze vallen wereldwijd bedrijven en organisaties aan. Ze claimen de tientallen geslaagde aanvallen: van een privéschool in Maleisië tot een tandartsenpraktijk in Australië.  Ook havenbedrijven, de Britse postdiensten en een Canadees kinderziekenhuis horen bij de slachtoffers’, aldus de VRT.

Julien Borremans