Centrale begraafplaats van Zwalm wordt ingetogen begraafpark.

De centrale begraafplaats van Zwalm krijgt een grondige herinrichting. Schepen van begraafplaatsen, Peter Van Den Haute (N-VA): de centrale begraafplaats aan de Sint-Annastraat is al een paar decennia onze belangrijkste begraafplaats. Helaas was er van bij het begin nauwelijks of geen sprake van een ontwerp. Concessies en graven zonder concessie werden naast elkaar aangelegd links en rechts van een betonnen pad en dat was het zowat. Daar wilden we vanaf.

Voor het ontwerp werkten we samen met landschapsarchitect Andy Mallengier, een referentie voor dit soort projecten in zowel binnen- als buitenland. De opdracht was duidelijk: aan de bestaande graven mag niet worden geraakt, er moet zeker een sterretjesweide komen en de aanleg moet gebeuren binnen de visie van het lokaal bestuur op onze begraafplaatsen als ingetogen begraafparken. Er komt ook een kleine afscheidsplaats voor zij die de overledene willen begeleiden tot op de begraafplaats. Wat we expliciet niet wilden was een extra gebouw met aula, sanitair, … Een uitvaart kan in de aula’s van onze begrafenisondernemers of de parochiekerk. In een tweede fase wordt wel nog de bouw van een schuilplaats voorzien in geval van slecht weer. Uiteraard zal deze passen in het nieuwe ontwerp.

Dit is opnieuw een belangrijke stap in de omvorming van onze kerkhoven en begraafplaatsen tot echte begraafparken, aldus nog Van Den Haute.  Twee weken geleden plantten we op elk ervan ook al een symbolische boom aan. Vorig jaar werden twee bloemenweides aangelegd en plantten we net voor de winter 3500 bloembollen, één voor iedere overledene.