®Sophie Richez - Archiefbeeld Man-Kei To op sportkrasjel Ninove

Man-Kei To uit Ninove pakt brons op het wereldkampioenschap G-badminton

Onze landgenote Man-Kei To heeft op het wereldkampioenschap rolstoelbadminton in Pattaya (Thailand) in het enkelspel een bronzen medaille behaald. In de halve finale verloor ze met een driesetter van de thuisspeelster Sujirat Pookkham, de vice-paralympisch kampioen. “Ik ben tevreden en heb bijgeleerd.”

Voor het eerst in haar carrière stond Man-Kei To uit Ninove in de halve finale van een wereldkampioenschap in het enkelspel (klasse WH1), nadat het toernooi erg voortvarend verliep tot en met de kwartfinales. Met de Thaise Pookkham stond in de halve finale een absolute wereldtopper aan de andere kant van het net. Zij is meervoudig wereldkampioen en pakte nog zilver op de Spelen in Tokyo. Bovendien had zij het thuispubliek achter zich.

Pookkham ging dan ook stevig van start in de eerste set en Man-Kei To moest al snel achtervolgen. De set werd door onze landgenote met een beter gevoel afgesloten, maar eindigde op 21-12. Met meer agressiviteit begon Man-Kei To aan set twee en ze bouwde een mooie voorsprong uit, die de Thaise op haar beurt niet kon goedmaken. Met 14-21 zette Kiki de bordjes terug gelijk. In een allesbeslissende derde set zagen we het scenario van set één: Pookkham begon scherper en kwam al vroeg op voorsprong. Na een time-out kwam onze landgenote terug in haar spel, maar de wedstrijd ging naar Thailand met 21-12, 14-21, 21-11.

“Ik ben op zich tevreden met die driesetter”, zegt Kiki. “In de derde set zette ik haar iets te weinig onder druk in het begin, waardoor ze afstand nam. Daarna herpakte ik mij en speelde ik mijn eigen spel. Pookkham is een erg sterke tegenstander en ik paste mij iets te veel aan. Dat neem ik mee van dit wereldkampioenschap naar de volgend toernooien, hier leer ik uit. We hebben nog vier toernooien richting de Paralympische Spelen in Parijs.”

Het wereldkampioenschap G-badminton in Pattaya eindigt voor Man-Kei To zo met een bronzen medaille, haar beste prestatie ooit op een WK in het enkelspel. In het gemengd dubbelspel werd ze samen met haar dubbelpartner Jaime Aranguiz (CHI) uitgeschakeld in de kwartfinales.