Bas Birger slaagt erin het publiek aan de lach te houden

‘In blijde verachting’, een verslag van anderhalf jaar rugproblemen

In het Gemeenschapscentrum De Kluize in Scheldewindeke hebben de fans van stand-up comedy een heerlijk avondje beleefd. Bas Birger palmde meteen het GC De Kluize in met zijn show ‘In blijde verachting’.  Na afloop was iedereen het roerend eens: het was  genietbare comedy. Zijn kapotte rug, de rode draad in zijn comedyshow. Vrolijk en luchtig, kan hij nu lachen met alle ellende die hij heeft meegemaakt. Met Bas Birger staat humor bovenaan de agenda. Lachen, brullen, gieren geblazen. De NederBelg Bas Birger (woont al 13 jaar in Merksem) voelt zich duidelijk opnieuw in zijn sas. Hij mocht ongegeneerd de show stelen. Aparte stijl. Meteen is er interactie. Zoals met de imker, meerdere keren zal hij hem ten tonele opvoeren. Het publiek meekrijgen en een zaal aansteken, is voor Bas Birger slechts het begin van de strijd. Met gemak eigenlijk een volle zaal in vervoering brengen. Grappig, verrassend, vond het publiek. Hij was snel op toerental. Het publiek genoot. Lachsalvo’s worden

afgevuurd. Tot intens plezier van het publiek. Reacties uit de zaal grijpt hij aan om een familiale sfeer te creëren. Anekdotes en confronterende eerlijkheid. Hij kwam meer dan eens to the point. De fans van het comedygenre hadden er duidelijk zin in. En ze hadden gelijk. De sfeer in GC De Kluize was opperbest en meermaals uitbundig. Hij rijgt met een verbazend gemak de dosissen humor aan mekaar. Een mens in de miserie lacht niet met alles, maar ondanks alles. Hij kreeg een reeks hernia’s te verwerken, zijn herstel kostte veel tijd, bloed, zweet en tranen. Dankzij de medische wetenschap kan hij nu weer optreden. Hij kan Vlaanderen (waar hij nu woont) en Nederland goed met elkaar vergelijken. Passeren de revue: hospitalisatieverzekering, washandjes, dokters, Roeselaarse en Bulgaarse kamergezel, schoenverzamelaar, West – Vlamingen, pastoor, medische miserie, Zjordy, (met een Z),…van alles maakt hij een verhaal. Met zijn nieuwe verhaalstructuur lijkt hij meer en meer de cabarettoer op te gaan. Hij bleef gans de avond een gigantische pot comedy opentrekken. Hilarische gedachtenkronkels. Meesterlijke grappen. Het zijn de persoonsgebonden vertellingen die van ‘In blijde verachting’ een fantastische Bas Birgershow maken. Het bleek alweer, stand-upcomedy is niet voor doetjes. Het publiek ruim ander halfuur entertainen is een krachttoer. Bas Birger verdient zijn plaats aan de top van het comedywereldje in Vlaanderen en Nederland. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)