Bewoners Merelbeke en Melle kunnen vanaf 8 april stemmen op hun nieuwe straatnaam: “Ook eigen voorstellen zijn welkom”

Op 1 januari 2025 vindt de fusie plaats tussen Melle en Merelbeke. Op dat moment wijzigt niet alleen de naam van de gemeente, maar krijgen ook 26 straten een nieuwe naam. Zo wordt de Neerstraat in Merelbeke de Meersstraat. Voor de overige 25 straten zoeken de lokale besturen nog een nieuwe naam. De bewoners en eigenaars van een onroerend goed in de betrokken straten kunnen vanaf 8 april stemmen op hun nieuwe straatnaam. De lijst met voorstellen is intussen klaar.

De zoektocht naar nieuwe straatnamen roept voor veel bewoners van de betrokken straten vragen op. Daarom organiseren de lokale besturen van Merelbeke en Melle twee infomomenten om hun vragen te antwoorden. De bewoners, ondernemingen en eigenaars van een onroerend goed in de betrokken straten krijgen daarvoor een uitnodiging.

“We vinden het belangrijk dat de nieuwe straatnamen gedragen worden door onze inwoners. Daarom betrekken we zowel bewoners als eigenaars van een onroerend goed in de betrokken straten nauw bij het hele proces. Tijdens de infomomenten geven we meer uitleg over het verdere verloop en wat de impact is van zo’n adreswijziging”, vertelt schepen Erwin Van Heesvelde van Melle.

Participatietraject

Experten hebben een shortlist gemaakt met drie voorstellen per straat. De betrokken inwoners krijgen de kans om te stemmen op een van de suggesties voor hun straat. Schepen Pascal Rousseaux van Merelbeke voegt toe: “We voorzien ook de mogelijkheid om zelf een nieuwe straatnaam voor te stellen. Dus als je zelf een goed idee hebt voor een nieuwe naam, kun je je eigen voorstel indienen als je stemt. Vertel je buren over je idee en overtuig hen om diezelfde straatnaam in te dienen.”

Bewoners en eigenaars krijgen per adres elk één stem. Begin april ontvangen de betrokken inwoners een stembrief in de bus. Daarmee kunnen ze van 8 tot en met 22 april hun stem uitbrengen, digitaal of op papier. Het definitieve voorstel moet de meerderheid van de stemmen halen en goedgekeurd worden door de experten en het bevoegde schepencollege. De nieuwe straatnamen verschijnen in het straatbeeld vanaf 1 januari 2025.

Op www.fusiemellemerelbeke.be/nieuwe-straatnamen vind je meer informatie over de nieuwe straatnamen en een antwoord op de meest gestelde vragen.