Gewezen “zilveren” schepen Marcel Van Snick uit Brakel overleden

Op 26 maart 2024 is “zilveren” schepen Marcel Van Snick overleden. Marcel werd 83 jaar. (geboren: 1 maart 1941).

Geboren en getogen in zijn geliefde Everbeek trok Marcel naar de Katholieke Universiteit Leuven om Letteren en Wijsbegeerte te studeren. Een indicatie van zijn voorliefde voor taal.

Professioneel ging hij hierna les geven; een taak die hij gedurende decennia in Geraardsbergen met hart en ziel invulde en dit zowel in dagonderwijs als avondonderwijs. Vele Brakelaars leerden hier voor de eerste maal Marcel kennen.

Op 14 januari 1973 kwam Pros in zijn leven; gedurende decennia zijn zielsverwant en “sterke man achter de schermen” met wie hij uiteindelijk in 2006 trouwde. Pros overleed na een slepende ziekte in 2017.

Met het “Mik en Pros-comité” organiseerden Marcel (“Mik) en Prosgedurende decennia tientallen evenementen. ‘Reuzencavalcades”, “tweelingenparades”, “carnaval Brakel”, “Everbeek Leeft” zijn maar enkele van een lange lijst van organisaties waar duizenden mensen op af kwamen en/of aan deelnamen en waarop Marcel met volle overgave de presentatie voor zijn rekening nam.

‘Mik en Pros” waren ook de eerste uitbaters van café Liberty op het Marktplein te Brakel.

In de glorieperiode van de vrije radio’s zorgde Marcel voor programma’s rond taal op Radio Free Brakel.

In 1970 werd hij voor de eerste maal verkozen; en zetelde hierop onafgebroken tot 2018 in de gemeenteraad (48 jaar).

Na de herverkiezingen van 1977 werd Marcel voor een eerste periode schepen en dit tot 1988. Bevoegdheden zoals sport, cultuur, jeugd, onderwijs, feestelijkheden en burgerlijke stand waren hem op het lijf geschreven en gaven hem vaak een podium om zijn spreektalent te ontplooien.

Na zes jaar oppositie trad Marcel voor een tweede periode toe tot het college in 1995 en ditmaal tot 2008. Of in totaal 25 jaar schepenambt waarna Marcel zichzelf kroonde tot “zilveren schepen”. In 2018 was Marcel geen kandidaat meer bij de verkiezingen; ondertussen ook getroffen door ziekte plooide Marcel zich – met een kleine kern van vrienden en familie – terug op Everbeek.

Duizenden verenigingen, individuen en jubilerende koppels werden door Marcel het lof toegesproken.

Tussen 2006 en 2018 verzorgde hij ook zijn persoonlijke blog “Marcel klapt uit de biecht”; deze is nog steeds te lezen op: Marcel klapt uit de biecht (seniorennet.be)

Een laatste maal kon Marcel zijn oratorische talenten bovenhalen bij een ontvangst door het gemeentebestuur in oktober 2021; dit naar aanleiding van het diamanten jubileum van Herman en François De Croo – Desguin.

Een uitgebreid (afscheids)interview met Marcel uit 2018 kan gevonden worden op Afscheid eind 2018 van de Brakelse politiek- Marcel Van Snick zetelt al 48 jaar in de gemeenteraad – NUUS

Afscheid eind 2018 van de Brakelse politiek- Marcel Van Snick zetelt al 48 jaar in de gemeenteraad

Meer specifieke info over de uitvaart van “zilveren schepen” Marcel Van Snick is nog niet gekend. Meer info zal te vinden zijn op de website van Uitvaartbegeleiding Stefaan. Overlijdens | Uitvaartbegeleiding Stefaan)

Om samen te rouwen, zal het vanaf morgen (donderdag 28 maart) mogelijk zijn om een persoonlijke boodschap voor Marcel te schrijven op het gemeentehuis. Dat kan elke werkdag in voormiddag tussen 9 en 12 uur. Op 5 april wordt het rouwregister afgesloten en worden de steunbetuigingen bezorgd aan de familie.