Gastronomisch menu voor bewoners van ’t Neerhof in Brakel-Elst

De leerlingen van 4 Restaurant-keuken van hotelschool Stella Matutina verzorgden voor de bewoners van woonzorgcentrum ’t Neerhof een gastronomisch menu. Zowel leerlingen als bewoners waren heel lovend over deze unieke samenwerking.

 

“De idee rijpte nadat directeur Wim De Clercq van woonzorgcentrum ’t Neerhof in Elst een bezoek had gebracht aan een didactisch restaurant van de Michelbeekse hotelschool”, vertelt technisch adviseur coördinator Denis Dhaene. “Catering op verplaatsing past perfect in de einddoelen van de leerlingen van de tweede graad Restaurant-keuken, waarin staat dat ze verschillende aspecten van horeca moeten doorlopen.

De leerlingen van 4 Restaurant-keuken splitsten zich op in een groep in de keuken en een groep voor de zaal. In een bijkeuken van het cafetaria gingen ze aan de slag en bereidden ze een gastronomisch menu. Bewoners mochten familie uitnodigen, de directeur ging aan tafel met genodigden en ook andere gasten reserveerden een tafel. De gasten konden kiezen uit een alcoholvrije cocktail of een glaasje cava, aangeboden met een voortreffelijk hapje. Ook zeebaars en kipfilet stond op het menu. Afsluiten deden ze met een pareltje van een dessert. De grote uitdaging in de keuken was om rekening te houden met diabetici.

Ook de groep leerlingen in de zaal leverde fantastisch werk. Ook zij dienden alles vanuit de school mee te brengen naar het cafetaria, zoals linnen. In het begin, bij aankomst van de gasten vonden ze het raar dat sommigen met een rollator of rolwagen een plaats aan tafel zochten. Na afloop kreeg zowel de keuken- als de zaalploeg heel veel lof. Voor vele bewoners was het lang geleden dat ze dergelijke restaurantbeleving hadden meegemaakt.

Hoewel de leerlingen bij aankomst hun draai dienden te vinden in de ruimtes die ze niet gewoon zijn, lukte de catering fantastisch goed. Ook het contact tussen leerlingen en bewoners was optimaal.

Dat sommige bewoners oud-leerlingen van Stella Matutina zijn, zorgde voor een speciale band. Mooi om te zien dat de bewoners uit de omgeving nog steeds een sterke voeling hebben met onze school.

Volgend jaar breiden we het project uit. Dan zullen de leerlingen van de arbeidsmarkt Zorg en welzijn of Basiszorg en ondersteuning van ’s ochtends bij de bewoners zijn. Zij zullen de bewoners dan klaarmaken om aan te schuiven aan de gastronomische lunch”, besluit Denis Dhaene.