‘Opening bibliotheek multicultureel feest waar geen plaats voor Nederlandstalig lied was. Als binnenkomer kan dit tellen.’

Geraardsbergen. Tijdens de officiële opening van de bibliotheek en het archief in het ontmoetingscentrum De Lelie bracht het multiculturele koor Koyemba een liedje in het Lingala, het Chinees en het Spaans. Stéphan Bourlau (Het Alternatief) is met verstomming geslagen dat er zelfs de moeite niet werd gedaan om een Nederlandstalig lied te brengen. ‘De opening van de bibliotheek werd een feest met multiculturele liederen, waar geen plaats was voor een Nederlandstalig lied. Als binnenkomer kan dit tellen.’

Tijdens de officiële opening van de bibliotheek en het archief in het ontmoetingscentrum De Lelie werd de muzikale omlijsting verzorgd door het koor Koyemba, een sociaal-cultureel project in Geraardsbergen. Om de multiculturele diversiteit van Geraardsbergen te benadrukken werd er telkens een lied in het Lingala en het Chinees gezongen. Geëindigd werd er met het Spaanstalig lied Guantanamera van Digno Garcia.

Stephan Bourlau was aanwezig op de opening en werd met verstomming geslagen dat ‘het multiculturele koor Koyemba niet eens de moeite deed om ook maar één lied in het Nederlands te zingen, toch wel de voertaal in de streek’.  

‘Als binnenkomer kan dit tellen. Het bewijst enkel dat er steeds minder respect is voor het Nederlands, dat deze taal steeds meer onder druk komt te staan en wordt gedegradeerd tot een tweederangstaal’, laat de voorman van Het Alternatief in duidelijke bewoordingen verstaan.

‘De bibliotheek is een cultureel en educatief centrum dat in de eerste plaats de opdracht heeft om het Nederlands te promoten en aan te leren. Anderstalige jongeren moeten de kans krijgen om zich te verdiepen in onze taal. Het signaal dat met het multiculturele koor werd gegeven is dat het Nederlands niet van tel is en dat een vlotte en snelle integratie onbelangrijk is. Naar anderstaligen is dit een totaal verkeerd signaal’, vervolgt Stéphan Bourlau.

 ‘Het stadsbestuur had voor Vlaamse liederen kunnen opteren. Daar is niets mis mee. Tenslotte ligt Geraardsbergen in Vlaanderen, de parel van de Vlaamse Ardennen, waar het stadsbestuur zo graag mee uitpakt. Dat er op de officiële opening van een peperduur gebouw geen ruimte is om zelf maar één Nederlandstalig lied te zingen, vind ik totaal misplaatst.’

 Stéphan Bourlau zal op de gemeenteraad van 30 april het stadsbestuur daarover interpelleren.

 Julien Borremans