Publicist en veelzijdige autodidact Karel Mortier (96) overleden

‘Eens zal dit laatste woord ook niet meer geschreven worden.’

Nederboelare. Karel Mortier is overleden. Enkele dagen geleden werd hij in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis opgenomen. Hij werd 96 jaar. Karel Mortier was kaderlid bij de Nationale Bank en mengde zich in het cultureel leven van de Oudenbergstad. Pas twee jaar geleden publiceerde hij zijn eerste boek, ‘De Adem van de Dagen’. Het is een essayistische roman met een sterk filosofische ondertoon. Hij omschreef zijn boek als zijn ‘geestelijk testament’.

De gewezen bankdirecteur hield meer dan dertig jaar lang een dagboek bij en sinds 2011 een pittige blog. Tot op zeer hoge leeftijd onderhield hij contact met kunstenaars, publicisten en mensen uit het verenigingsleven. Op 17 april schreef hij – voor hij in het ziekenhuis werd opgenomen – zijn laatste woorden: ‘Eens zal dit laatste woord ook niet meer geschreven worden.’

Karel Mortier werd op 29 december 1927 te Oordegem geboren en bracht er een deel van zijn jeugd door. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog verhuisde het gezin Mortier naar Serskamp. Na zijn studies secundair onderwijs kon de veelschrijver uit Nederboelare aan de slag bij de Nationale Bank, waar hij een indrukwekkende carrière uitbouwde. Na een tussenstation in Ieper kwam hij in Geraardsbergen terecht, waar hij een filiaal van de Nationale Bank leidde. Na een omweg via Tienen kwam hij in Gent terecht, waar hij een nieuw bankgebouw liet bouwen. Karel Mortier was een autodidact. Hij leerde de stiel gaandeweg.

Veelzijdige publicist
Aangezien zijn vrouw van deze streek is, kwam hij na zijn carrière terecht in Geraardsbergen. Karel Mortier doorspartelde een openhartoperatie, wat hem er niet van weerhield om heel oud te worden. ‘Het grote geheim is de geest en een sterk lichaam’, getuigde hij. Karel trok met de regelmaat van een klok naar de Zwitserse Alpen en was een doorwinterde boekenwurm.

Albert Schrever heeft Karel Mortier goed gekend. ‘Sinds hij zich in de jaren zestig in Geraardsbergen vestigde mengde hij zich in het culturele leven van de Oudenbergstad. Hij werkte niet alleen mee aan de kritisch-historische studie over het Geraardsbergse Manneken-Pis maar publiceerde zelf ook een fraaie kroniek over de Oudenbergstad. Hij was ook betrokken bij de organisatie van de 900ste verjaardag van de stad (1968) en publiceerde (onder de naam “Ugo d’Oorde”, verwijzend naar zijn geboorteplaats Oordegem) zijn dagelijkse blog op internet’, getuigt Albert Schrever.

‘In het hart en de geest van wie hem mochten kennen zal Karel blijven leven als een mooie en edel mens die hield van het “geschreven woord” en de onderliggende gedachten.’

Karel laat een vrouw, 4 dochters en heel wat kleinkinderen en achterkleinkinderen achter. De redactie wenst de familie en de vrienden heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.

Twee jaar geleden had Nuus nog een uitgebreid gesprek met Karel Mortier. We geven nog graag als eerbetoon het artikel mee: https://www.nuus.be/2022/07/28/karel-mortier-wordt-95-jaar-en-heeft-net-zijn-eerste-roman-uit-een-essayistische-roman/

Julien Borremans