PVDA eert Ninoofse verzetshelden
®Sophie Richez - PVDA eert Ninoofse verzetshelden

PVDA eert Ninoofse verzetshelden op V-Day

Pvda eert de Ninoofse verzetshelden met een bloemenkrans en een toespraak over de hedendaagse actualiteit op de begraafplaats van Ninove.

Op 8 mei 1945 gaf Nazi Duitsland zich over en was het fascisme verslagen. Ondertussen is 8 mei geen feestdag meer en is het fascisme in Europa terug in opmars. Dezelfde bedreigingen als toen bedreigen ons opnieuw. Andere partijen eren collaborateurs en er zijn zelfs straten vernoemd naar hen. Terwijl we weinig weten over onze verzetshelden. Op deze symbolische dag legt pvda Ninove een krans neer aan het monument van de Ninoofse verzetshelden, of deze nu communisten, katholieken, liberalen of socialisten waren, ze gaven of riskeerden hun leven voor onze vrijheid en verdienen ons respect. Pvda wil waarschuwen voor het gevaar van extreem rechts en we ondersteunen ook de eis van de 8 mei coalitie om van 8 mei terug een feestdag te maken.

PVDA Ninvove Herdenking V-Day
®Sophie Richez – Joachim De Maeseneer – Voorzitter pvda Ninove

Voorzitter pvda Ninove Joachim: “We kunnen ons maar moeilijk voorstellen hoe het moet geweest zijn jarenlang onder fascistische bezetting te moeten leven. Moeilijker nog is het om ons een idee te vormen hoe het was al die jaren dagdagelijkse vernederingen, martelingen, ontberingen en executies te moeten doorstaan in de concentratiekampen. Om met je handen op de rug gebonden aan een ketting te worden opgehesen, levend begraven te worden, letterlijk in de stront te springen voor een onooglijk, oudbakken stuk brood. Dat gaat ons verbeeldingsvermogen ver te boven. Dit soort beestachtige wreedheden bevatten wij niet. Geen wonder dat zoveel verzetsstrijders er niet over konden praten, het uitwendig verdrongen, maar de littekens inwendig moesten meeslepen tot in het graf. Toch is het belangrijk deze herinneringen in leven te houden, of beter: Opnieuw tot leven te wekken. Want wie kent de staking van de 100.000 nog? Wie las of hoorde het verhaal over het 20ste treinkonvooi op weg naar het vernietigingskamp dat door amper 3 weerstanders tot stilstand werd gebracht? Wat weten we nog over de grootse daden die zovele kleine mensen stelden? Communisten, socialisten, liberalen, katholieken. Over de ideologische grenzen heen organiseerde men het verzet. Dit desondanks de risico’s die men doorgaans kende. Duitse vluchtelingen brachten de verhalen over het lot van politieke dissidenten in hun thuisland immers met zich mee. Meer dan 15.000 helden zouden uiteindelijk hun daden – vaak op de meest afschuwelijke wijze – met hun leven bekopen. Aan hen brengen we vandaag deze hulde.

Niet alleen als historische erezaak maar bovenal als toekomstige noodzaak: Wie het verleden niet kent is gedoemd het in de toekomst – op één of andere manier – opnieuw te ondergaan. Daarom scharen we ons achter initiatieven als de 8 meicoalitie en Helden van het Verzet die deze mensen terug in het daglicht plaatsen en van 8 mei weer een officiële feestdag willen maken. Daarom zijn we ervan overtuigd dat deze schuchtere pogingen van vandaag meer uitbreiding en uitdieping verdienen. Nationaal, maar ook hier lokaal, in Ninove. Daarom blijven we strijden opdat hun strijd nooit vergeefs zal moeten zijn. Leve onze helden, Leve de vrede, En leve de soevereiniteit voor het Palestijnse volk.”

PVDA eert Ninoofse verzetshelden
®Sophie Richez – PVDA eert Ninoofse verzetshelden
PVDA eert Ninoofse verzetshelden
®Sophie Richez – PVDA eert Ninoofse verzetshelden
PVDA eert Ninoofse verzetshelden
®Sophie Richez – PVDA eert Ninoofse verzetshelden
PVDA eert Ninoofse verzetshelden
®Sophie Richez – PVDA eert Ninoofse verzetshelden