Vandalen vernielen ruilbib op Schendelbekeplein en verbranden boeken

Schendelbeke. Tijdens de nacht van woensdag 8 op donderdag 9 mei hebben vandalen de ruilbibliotheek op het Schendelbekeplein te Schendelbeke vernield. ‘Vandalen hebben een grote steen genomen en die respectievelijk in de twee boekenkasten gegooid. Daarna hebben ze enkele boeken in brand gestoken’, licht Jan Thienpont – voorzitter van de Dorpsraad van Schendelbeke – ons toe.

Gisterenavond had de Dorpsraad van Schendelbeke een vergadering in het Buurthuis wat verderop in de Dagmoedstraat. ‘Toen de leden na de vergadering naar huis gingen, was er nog geen vuiltje aan de lucht’, weet Jan Thienpont. De feiten moeten zich deze nacht hebben voorgedaan.

De ravage is groot. ‘Beide kasten zijn goed voor het containerpark. Gelukkig heeft het deze nacht niet geregend en hebben we de boeken kunnen recupereren.’ De politie van Geraardsbergen/Lierde was deze morgen ter plaatse en maakte een proces-verbaal op. De politie start een onderzoek en zal de beelden van de camera’s uit de buurt opvragen.

Voorzitter Jan Thienpont is er het hart van in: ‘De ruilbib was een groot succes en werd heel regelmatig gefrequenteerd. Mensen konden een boek meenemen, op voorwaarde dat ze er zelf een boek in de kast achterlieten. Er stond een bankje naast de ruilbib zodat bezoekers op hun gemak een boek konden kiezen.’ Gaandeweg groeide het succes van het initiatief en vonden steeds meer mensen de weg naar het Schendelbekeplein.

De leden van de Dorpsraad van Schendelbeke reageren verontwaardigd, maar zijn niet van plan om het hoofd te laten hangen. Ze zijn op zoek naar twee koelkasten met een venster. ‘We laten ons niet van de wijs brengen’, besluit Jan Thienpont.

Wie meer informatie kan verstrekken, kan contact met de politie van Geraardsbergen/Lierde opnemen.

Julien Borremans