Snuisteren tussen tweedehandsspullen op rommelmarkt in Oosterzele

Slenteren, keuren, twijfelen én kopen

Vroege vogels in Oosterzele. Zondagmorgen 19 mei, al voor 8 u (officieel begin rommelmarkt) laveren al heel wat koopjesjagers door het Dorp en de Windekekouter. Om echte koopjes te doen moet je er natuurlijk vroeg bij zijn. De standhouders hebben nauwelijks de tijd om hun koopwaar uit te stallen. Alles wat je maar kunt bedenken, van speelgoed tot tweedehandskledij. Slenteren, keuren, twijfelen én toch kopen. Er valt op de rommelmarkt in Oosterzele veel te beleven. Zeg maar van meet af aan een gezellige drukte. Er kwam een ruim belangstellend publiek opdagen. Velen op zoek naar een zeldzaam collectiestuk, toffe hebbedingetjes, boeken, munten en zo veel meer. Het blijkt nog maar eens, op een rommelmarkt kan je nog veel bruikbare spullen op de kop tikken. Voor een prikje. Rommelmarkten, goed dat vele spullen niet zo maar weggegooid worden én goed voor de portemonnee. Die saus ‘pakt’.
Rommelmarktfanaten vinden het heerlijk om in tweedehandsspullen te snuffelen, of gewoon rond te kuieren. Soms is zo’n straatmarkt de enige hoop om dat ene ding te vinden waar je al zo lang op zoek naar bent. Mooi op zien in Oosterzele, tot 18 u bleven veel rommelmarktfanaten de curiosamarkt afschuimen en vonden ze spullen die ze een tweede leven gunnen. Het succes van de rommelmarkt tijdens Sinksenkermis Oosterzele zit hem in de combinatie van het goedkoop winkelen én het ontspannend effect. Je vindt er spulletjes waarvan je niet wist dat je ernaar op zoek was. Een andere oorzaak van het blijvend succes van een rommelmarkt ligt in de wereldwijde crisis. Door de afgenomen koopkracht zoeken mensen naar alternatieven. Eigenlijk zijn rommelmarkten noodzakelijk, nuttig, tof, ze draaien om hergebruik, afgedankte spullen een nieuw leven inblazen. Weggooien, mooi niet. De kringloop der dingen. Onze blauwe planeet, die hevig aan homo sapiens lijdt, wentelt momenteel met snel oplopende koorts om haar as. Is er een dokter in het heelal? Een EHBO-er mag ook. Gelukkig, elke week vinden er op diverse plekken op dit geteisterd hemellichaam rommelmarkten plaats. Zoals al jarenlang in Oosterzele op Sinksenkermis. De rommelmarkt wordt nu al een paar jaar georganiseerd door William Juré en Hervé Salomon (bvba jucap). Rommelmarkten houden moeiteloos stand en blijven zonder enige moeite opboksen tegen veilingsites. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).