Het belang van goed zichtbare huisnummers.

Voorstel voor reflecterende huisnummers.

Op de gemeenteraad van 27 mei 2024 deed Mieke Van de Pontseele (Lierde Rechtuit) een voorstel om gratis reflecterende huisnummers ter beschikking te stellen aan de inwoners van Lierde. Reflecterende huisnummers zouden de zichtbaarheid aanzienlijk verbeteren, vooral onder moeilijke omstandigheden zoals duisternis en regen.

De cruciale rol van duidelijke huisnummers.

De minuten of seconden die de huisarts, brandweer, politie, ambulance en MUG naar je huisnummer moet zoeken, vaak ‘s nachts of bij slecht weer, kunnen levensbelangrijk zijn. Helaas valt het nog vaak voor dat hulpdiensten een bepaalde woning niet vinden, met de gekende zware gevolgen. Goed zichtbare huisnummers zijn van essentieel belang, iedere seconde telt in noodsituaties en kostbare tijd gaat verloren als huisnummers slecht zichtbaar zijn. Duidelijke huisnummers kunnen levens redden door ervoor te zorgen dat hulpverleners snel de juiste locatie kunnen vinden.

Voor je eigen veiligheid is het dus erg belangrijk dat je huisnummer goed zichtbaar en leesbaar is. Toch zijn heel wat huisnummers in Lierde  niet leesbaar vanaf de weg of hangt er op sommige plaatsen een verbleekt huisnummerbordje.

Maar niet alleen hulpdiensten zijn gebaat bij goed zichtbare huisnummers. Ook andere diensten zoals krantenbezorgers, pakjesdiensten, maaltijdleveranciers en thuisverpleging profiteren ervan. Een duidelijk huisnummer vergemakkelijkt hun werk en zorgt voor een efficiënte en probleemloze dienstverlening.

Een test voor iedereen.

Doe zelf eens de test: hangt jouw huisnummer op een correcte manier aan jouw woning of brievenbus? En is het nog steeds voldoende leesbaar, ook ’s nachts of bij slecht weer? Controleer of je huisnummer goed zichtbaar is vanaf de openbare weg. Dit is een eenvoudige, maar effectieve manier om bij te dragen aan de veiligheid en efficiëntie van de dienstverlening in jouw buurt.

Gratis huisnummers verkrijgbaar in het Gemeentehuis

Wist je dat er in het gemeentehuis van Lierde gratis huisnummers verkrijgbaar zijn? Elk nummer is aanwezig. Als er een bepaald nummer word afgehaald besteld de gemeente dat nummer dadelijk bij opdat steeds alle nummers te beschikking zouden zijn. Momenteel zijn deze huisnummers echter niet reflecterend, maar ze bieden al een aanzienlijke verbetering voor de zichtbaarheid. Reflecterende huisnummers zouden echter een nog betere oplossing bieden.

Voorstel door meerderheid van de raadsleden verworpen.

Het is duidelijk dat goed zichtbare huisnummers een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven en de veiligheid van de gemeenschap. Door eenvoudige maatregelen te nemen, zoals het installeren van duidelijke en reflecterende huisnummers, kunnen we allemaal bijdragen aan een veiligere en efficiëntere leefomgeving. En zelfs al is het een plausibel argument dat de hulpdiensten tegenwoordig beschikken over goede GPS waardoor ze exact ter plaatse kunnen geraken is het toch moeilijk te verstaan dat het voorstel van Mieke Van de Pontseele met dertien stemmen tegen en twee voor ( er waren twee afwezige raadsleden) verworpen werd.