Juridisch getouwtrek rond panden Gentsestraat zorgt voor uitzichtloze situatie.

Gino Coolens: ‘We voelen ons machteloos.’

Geraardsbergen. Niettegenstaande de panden in de Gentsestraat nog steeds op instorten staan, blijft het juridisch getouwtrek maar duren. De stad Geraardsbergen zou kunnen overgaan tot de sloop van twee panden, maar voor de derde woning op de hoek is dat nog niet aan de orde. Deze week kwamen de betrokken partijen andermaal niet tot een overeenkomst, waardoor de sloop van de panden weer wordt uitgesteld, tot grote ergernis van Gino Coolens en zijn zes kinderen.

Volgens Gino Coolens – eigenaar van één van de panden – is de eigenaar van de woning op de hoek van de Gentsestraat niet bereid om zijn pand aan de provincie te verkopen. ‘De provincie Oost-Vlaanderen heeft de man een bod gedaan van 240.000 euro, maar dat volstaat niet. Daarom weigert de eigenaar zijn woning af te breken.’

Gezien de instabiele ondergrond wenst de stad Geraardsbergen de drie woningen af te breken. Door een hevige regenbui zou de stijgende druk van het wassende water van de Molenbeek wel eens fatale gevolgen voor de precaire stabiliteit van de woningen kunnen hebben. Dagelijks passeren heel wat ouders en schoolgaande kinderen langs de panden. Een verzakking en instorting van de woningen zou wel eens fatale gevolgen kunnen hebben.

Intussen vertoeven de eigenaars en de gewezen bewoners van de panden in de grootste onzekerheid. Toen een breuk in de waterleiding op 26 maart 2022 voor een zinkgat zorgde, kregen de bewoners een half uur de tijd om hun biezen te pakken. Gino Coolens, zijn vrouw en zes kinderen zaten even later in de wagen op zoek naar onderdak.

‘Tot nu toe heb ik nog geen euro gekregen voor het leed dat ons is overkomen. Het enige wat wordt vergoed, is de huur van de woning die wij momenteel betrekken. We voelen ons machteloos. De situatie is bijzonder uitzichtloos. Zolang dit dossier niet is afgehandeld, is het bijzonder moeilijk om aan de toekomst te werken. Het ziet er naar uit dat een oplossing niet in het verschiet ligt.’

Julien Borremans