Verkiezingen in de Zwalmvallei Brakel -Zwalm-Horebeke

De verkiezingen van zondag 9 juni zorgde ook in de Zwalmvallei voor een politieke aardverschuiving. In de meestal blauwste regio van Vlaanderen ging Open Vld er fors op achteruit.  Als we de kaart voor de federale verkiezingen bekijken is het kanton Horebeke (Zwalm en Horebeke) het enige blauw plekje ondanks het forse verlies. In Brakel kan het Vlaams Belang blijkbaar profiteren van de gele vlek in het Denderbekken  die uitdeint richting Zwalmvallei en werd ze  de grootste partij in het kanton Brakel (Brakel en Lierde)

In de kleinste gemeente van Oost-Vlaanderen Horebeke konden we aparte cijfers bekomen los van Zwalm en hierbij blijkt dat N-VA de meeste stemmen haalde voor het Vlaams parlement met 321 stemmen voor Open Vld 286 en Vlaams Belang 278.

Voor de kamer haalde Open Vld het meeste stemmen met 337 voor N-VA met 314, Vlaams Belang 260 , Groen 195, en CD&V 164.

Premier Alexander De Croo kon de kanseliersbonus niet verzilveren en hierbij opvallend is dat vice-premier Petra De Sutter (Groen)   meer voorkeurstemmen wist te halen dan de eerste minister in Oost-Vlaanderen .

Opvallende score was er voor Veronique Lenvain (Vlaams Belang) die op de kamerlijst stond op een zesde plaats die een score haalde van 8235 voorkeurstemmen en zo op een zucht eindigde van een zitje in het Federaal Parlement. Het mocht net niet zijn maar het was wel een zeer goede score vond het Brakels boegbeeld. “We kunnen ons nu volop concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober.”

Kandidaten uit de Zwalmvallei (Brakel-Zwalm-Horebeke)

Federaal Parlement 

Petra De Sutter (Groen) 64716 voorkeurstemmen

Alexander De Croo (Open Vld)  61309

Veronique Lenvain (Vlaams Belang) 8235

Louis Ide (N-VA) 5639

De Bleecker Johan  (Open Vld)  2702

Hedwin De Clercq (Vooruit)  2681

Bart Morreels (CD&V)  2337

Patrick Moreels  (Vooruit) 2394

Vlaams Parlement

Vandenhaute Anouk (N-VA) 2470

Van Den Haute Peter (N-VA) 2736

Emmy Herregodts (Vooruit) 1917

Dierickx Sandy (Vlaams Belang) 2999

Marijn Devalck (Open Vld) 5026

Angelique De Clercq (Open Vld) 2045

De Croo Herman (Open vld)  7783

Veronique Lenvain (Vlaams Belang)