Merelbeke: Buurtpark centrum. Groene oase om te ontsnappen aan drukke centrum

Vrijdag avond is het buurtpark feestelijke geopend.

Met zijn 7.000 m² is het nieuwe buurtpark een groene long in het drukke centrum. Als lokaal bestuur zijn we trots op deze ontmoetingsplek voor de buurt. Het is net zoals het Liedermeers- en Anthospark vrij toegankelijk en wordt ’s nachts niet afgesloten. Het is een ontmoetingsplaats en groene oase van rust voor de buurtbewoners uit het drukke centrum die vaak geen tuin of groot terras hebben. De in- en uitgang bevindt zich naast het Cultuurhuis en een beekje gevoed door hemelwater zorgt voor een bescheiden waterpartij in het midden van het park.

Natuurlijke speelelementen en gevarieerde vegetatie

Specifieke speeltoestellen vind je er niet, maar de kinderen kunnen er zeker hun hartje ophalen via de natuurlijke speelelementen, de bermen en de stapstenen over het beekje. En als het weer mee zit, zorgt de bescheiden waterpartij ook voor verfrissing en waterpret. In een zomer zonder veel regen zal de bedding vermoedelijk droog zijn, maar in het voor- of najaar zal er mogelijks 5 of 10 cm hemelwater in het beekje staan. Je vindt in het Buurtpark ook voldoende rustplaatsen en taluds om op te zitten. Bloemenzones worden afgewisseld met gazon en natte vegetatie.

Kunst in de publieke ruimte

Centraal achteraan in het park kwam een totempaal die verwijst naar de stedenband met Toucountouna, een duurzame samenwerking die Merelbeke tien jaar geleden opbouwde met de gemeente uit het West-Afrikaanse Benin.

Ook het beeldhouwwerk van kunstenaar Marc Leyman, dat vroeger voor het gemeenschapscentrum ’t Groenendal stond, kreeg een nieuwe plek in het Buurtpark in de zichtlijn van de ingang. Het beeld symboliseert verbondenheid en komt op de nieuwe locatie ook meer tot zijn recht.

Kunstenares Linde Hermans ten slotte creëerde in opdracht van het Cultuurhuis stenen in messing die op strategische plaatsen werden gepositioneerd. De stenen accentueren de ingang van het Cultuurhuis en maken tegelijk de verbinding met het nieuwe park.