Aanbesteding restauratie Abtenhuis goedgekeurd. Eerste fase moet tegen januari 2026 klaar zijn.

Dinsdagavond 26 juni werd op de gemeenteraad de openbare aanbesteding voor de renovatiewerken van het Abtenhuis goedgekeurd. De raming van de kostprijs bedraagt 5.522.271,77 euro. De werken zullen 29 maanden duren en zullen in 2027 moeten afgerond zijn. ‘Een strakke, maar realistische timing’, meent Veerle Mertens, schepen van Openbare Werken en Stadspatrimonium.

De eerste grote restauratiefase voor de site van de voormalige Sint-Adriaansabdij kan starten. Deze werken zouden al klaar moeten zijn tegen januari 2026 wil de stad Geraardsbergen kunnen genieten van de subsidie van 1.740.116,15 euro die Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft toegekend.

Tijdens deze werken komen de restauratie van het restaurant en de bovenverdieping aan bod. De bedaking, het smeedwerk en het schrijnwerk worden opgeknapt. Ook het interieur zal voor het grootste deel worden gerestaureerd. Verder zijn er een aantal ingrepen om de toegankelijkheid en brandveiligheid te verhogen. In een tweede fase is een technische fase.

In de derde fase is de afwerking van het interieur gepland en de restauratie van de zolders en kelders. In het monument worden ontvangst- en conferentieruimten ingericht en kunnen bezoekers de gerestaureerde salonzalen bewonderen. Deze fase zal opstarten in het najaar van 2025. De museumcollectie die vandaag in de gebouwen is gehuisvest, verhuist naar het stadsmuseum op de Grote Markt van Geraardsbergen. In 2027 zou de renovatie afgerond moeten zijn.

Julien Borremans