In Melle werd de bevrijding van Melle en het neerstorten van piloot John Younge herdacht. De Canadees heeft in Melle ook een eigen John Youngestraat.
De 29-jarige jachtpiloot John Youngeligt begraven op het Canadese Oorlogsbegraafplaats Adegem is met zijn Spitfire IX MK419 tijdens een verkenningsvlucht neerstortte op 6 september 1944 te Melle. Het toestel werd vermoedelijk neergehaald door Flak. In 1992 bezochten een neef en nicht van John de crashlocatie, dat schiep een band met Melle en met de familie Aelterman-De Smet die de vreemde bezoekers behulpzaam waren. Dankzij ondermeer de hulp van het gemeentebestuur kwam er in 1994 ook een monument en werd in een nieuwe verkaveling een straat naar hem genoemd. Het monument werd onthuld op 4 september 1994.
Herdenking
De bewoners van de John Youngestraat, een zijstraat van de Heusdenbaan, zijn hun bevrijders niet vergeten. Op zaterdag 6 september de dag van het ongeval, had eerst in de kerk van Melle een herdenking plaats nadien gingen de genodigden naar het monument in de John Youngestraat.
In de Bevrijdingsdagen van 1944, op 6 september, steeg van op een vliegveld in Noord-Frankrijk een Spitfire op, bemand door de Canadese jachtpiloot John Campbell Younge, voor een verkenningsvlucht boven Duinkerke, Brugge en Gent. Dicht bij de Heusdenbrug, beschoot het toestel omstreeks 10.30 een vijandelijk schip op de Schelde. Getroffen door het Duits afweergeschut stortte de Spitire neer op een akker van hoeve Pypaert. De piloot bleef op slag dood. Drie boerenknechten zagen de crash gebeuren maar konden niets meer doen. De onfortuinlijke piloot werd begraven op een oorlogsbegraafplaats aan de Brusselsesteenweg. In 1946 werd het stoffelijk overschot overgebracht naar de Canadese begraafplaats te Adegem. Toen in 1992 een tweetal in Amerika wonende familieleden, James Raabe en Susan Selchow, op zoek gingen naar de plaats waar hun oom verongelukte, kwamen in Melle de herinneringen weer naar boven. Op hun speurtocht konden ze rekenen op de medewerking van de heer en mevrouw Aelterman, die hen op hun zoektocht naar de omstandigheden van de dood van hun neef inlichtte. Toen meer gegevens beschikbaar waren, werd het gemeentebestuur gecontacteerd om concreet een laatste eer te betuigen aan John Younge.
Het monument is ca 1,20 m. hoog en werd uitgevoerd in Balegemse steen. Op de afgeschuimde bovenzijde draagt een metalen plaat met de beeltenis van de piloot, een wereldkaart en een Engelse tekst en een vertaling op een tweede plaat.
Tot slot kregen de buurtbewoners een drankje aangeboden en verbroederden ze rond het monument.