Een gemiste kans
Zeekat en Pijlinktvis werden nochtans eerder dit jaar unaniem verkozen door de Sectorcommissie Visserij en Aquacultuur. Beide soorten zijn in overvloed te vinden in de Noordzee en verdringen zelfs klassieke vissoorten zoals Tong en Pladijs. Bovendien zijn het vanuit klimaatoogpunt verantwoorde keuzes: ze passen zich goed aan aan veranderende zeetemperaturen en hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan sommige andere soorten.
Waarom is de keuze dan van tafel geveegd? Verschillende sectoractoren wijzen naar de grootwarenhuizen. “Voor hen zijn deze soorten commercieel minder interessant. Er valt minder marge op te maken, en tijdens de drukke eindejaarsperiode wilden ze geen extra promotionele campagnes opzetten,” klinkt het. Dit illustreert volgens critici schrijnend hoe weinig vissers en handelaars nog in de pap te brokken hebben. “De echte macht ligt bij de supermarkten en de Vlaamse Visveiling, en dat is gevaarlijk,” aldus een anonieme bron binnen de sector.
Garnalen: schaarste en seizoensdenken
Naast het debacle rond de Vis van het Jaar is er ook het nieuws dat garnalen schaars worden. Dat is echter minder verrassend. Het garnaalseizoen is voorbij, en de hittegolven op zee, in combinatie met de massale aanwezigheid van Wijting (die garnalen eet), hebben het bestand uitgeput. Veel Vlaamse vissers hebben de aanvoer al stopgezet. Wat er nog te koop is, zijn vaak peperdure Nederlandse garnalen, vaak vol bewaarmiddelen en gepeld in Marokko.
Climaxi, een organisatie die duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid hoog in het vaandel draagt, pleit voor meer flexibiliteit bij vissers en consumenten. “We moeten leren denken in seizoenen,” zeggen ze. Voor de feestdagen raden ze aan om te kiezen voor hapjes met inktvis, voorgerechten met Sint-Jacobsschelpen en hoofdschotels met Wijting. Zo ondersteunen we de vissers én maken we klimaatbewuste keuzes.
Meer dan vis: een blik op Het Visserij Blad
Wie meer wil weten over de uitdagingen en verhalen in de visserijsector kan binnenkort terecht bij Het Visserij Blad 2024, een jaarlijkse uitgave van Climaxi. Het blad bevat nieuws, interviews, en achtergrondstukken. Dit jaar bespreekt het onder meer waarom het onderzoeksschip Belgica stilligt, de impact van Europese regels, en een akkoord rond de controversiële Flyshoot-methode. Ook interviews met de nieuwe burgemeesters van Nieuwpoort en Oostende staan op het programma.
Het Visserij Blad 2024 verschijnt op 10 december en is verkrijgbaar voor €10 via vzw Climaxi. Misschien biedt dit blad een opsteker in een sector die steeds vaker met stormachtig weer te maken krijgt – en dat niet alleen op zee.