Orange the World: Samen tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, ook voor Soroptimist Zottegem

Van 25 november tot 10 december kleuren steden en gemeenten wereldwijd oranje om een krachtige boodschap uit te dragen: geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen.

 

Onder de vlag van de internationale campagne Orange the World, een initiatief van Soroptimist International, wordt aandacht gevraagd voor dit schrijnende probleem. Dit jaar ligt de focus op preventie en cyberveiligheid, thema’s die actueler zijn dan ooit in een steeds digitaler wordende wereld.

Ook in Zottegem en Zuid-Oost-Vlaanderen is de campagne zichtbaar aanwezig. De lokale afdeling van Soroptimist heeft diverse acties opgezet om het thema op de kaart te zetten. Zo verschijnen er banners en bierkaartjes met krachtige slogans, krijtgraffiti bij openbare gebouwen, en broodzakken met boodschappen tegen geweld. Zelfs in de openbare bibliotheek wordt een sensibiliseringshoekje ingericht, een ingetogen maar veelzeggende ruimte die bezoekers uitnodigt om stil te staan bij het probleem.

 

Opmerkelijk genoeg zouden delen van Zottegem normaal gesproken oranje verlicht worden als symbool voor een toekomst zonder geweld, maar technische problemen gooiden roet in het eten. Toch laat de inzet van de lokale gemeenschap zien dat symboliek alleen niet volstaat: het gaat om actie, bewustwording en een collectieve wil om verandering teweeg te brengen.

 

Een wereldwijd probleem, ook dichtbij

Geweld tegen vrouwen en meisjes is helaas geen ver-van-mijn-bed-show. Wereldwijd meldt één op de drie vrouwen dat ze in hun leven met geweld te maken heeft gehad, een statistiek die even schokkend als ontluisterend is. Ook in België is het probleem schrijnend. Voor wie hulp nodig heeft, biedt hulplijn 1712 een luisterend oor en advies. Anoniem, gratis en toegankelijk, maar vooral een baken van hoop voor slachtoffers die zich vaak machteloos voelen.

Cybergeweld, een thema dat dit jaar centraal staat, is een groeiende bedreiging. Het sluipt binnen in de privélevens van vrouwen via sociale media, berichtenapps en andere digitale kanalen. Pesterijen, stalking en chantage zijn slechts enkele vormen van deze moderne plaag. De focus op preventie en cyberveiligheid is dan ook essentieel om slachtoffers niet alleen te ondersteunen, maar ook om toekomstige incidenten te voorkomen.

Met de campagne wordt een beroep gedaan op iedereen: instellingen, bedrijven, scholen, maar ook burgers.

Het doel?

Een wereld waarin vrouwen en meisjes zich veilig voelen, waar respect en gelijkheid de norm zijn, en geweld geen plaats meer heeft. Dit begint met bewustwording. Hoe meer mensen stilstaan bij het probleem, hoe groter de kans dat er echte verandering komt”, zo zegt martine Meuleman van Soroptimist Zottegem mij

De boodschap van Orange the World is helder, maar ook emotioneel beladen. Het roept op tot solidariteit en actie, maar confronteert ons tegelijkertijd met de harde realiteit dat geweld tegen vrouwen een complex, diepgeworteld probleem is. Toch zit er kracht in de eenheid van deze campagne. Elk oranje lichtpuntje, elke boodschap op een broodzak of krijtgraffiti op straat draagt bij aan een groter geheel: een beweging die niet langer zwijgt, maar spreekt en eist dat geweld stopt.

 

Tot 10 december blijft de campagne zichtbaar, maar de hoop is dat de boodschap nog veel langer doorklinkt. Geweld tegen vrouwen is geen zaak van één dag of tien dagen, maar van voortdurende inzet. Het begint bij kleine acties, zoals het delen van een bericht, het luisteren naar een verhaal of het simpelweg erkennen van het probleem. Maar het eindigt pas wanneer geen enkele vrouw of meisje meer hoeft te leven in angst.

 

Doe mee. Spreek je uit. Samen kunnen we de wereld een stukje veiliger maken. Laten we die oranje toekomst samen werkelijkheid maken.