Vooruit Zottegem stelt zich vragen bij de communicatie van de stad Zottegem over de werken aan de N46 (Provinciebaan) in Velzeke: “Er zijn omleidingen voorzien, maar de communicatie naar handelaars en de aanduiding naar bereikbaarheid van hun zaak, loopt helemaal mank. Bij wegenwerken komt altijd overlast kijken, maar het minste dat je kan doen naar de handelaars toe is goed aanduiden of ze bereikbaar zijn of niet. Het gaat wel om hun broodwinning”, zegt raadslid Kurt De Loor.
“Wie vandaag van de N42 komt en richting Velzeke wil rijden, ziet een groot bord dat zegt dat de N46 onderbroken is, maar er is geen enkele aanduiding welke handelaars op de Provinciebaan te bereiken zijn, laat staan hoe ze te bereiken zijn. Zelfde verhaal als je via andere wegen Velzeke binnenkomt (o.a. Beugelstraat) en één van de Velzeekse zaken wil bezoeken”, gaat Kurt De Loor verder. “Verschillende handelaars contacteerden me met die bekommernis. Ze zien nu al een hoop inkomsten aan hun neus voorbij gaan en de werken gaan nog twee jaar door. Het stadsbestuur heeft opnieuw niks ondernomen om deze onwetendheid te voorkomen, terwijl ze perfect – in overleg met AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) – een doeltreffende oplossing konden uitwerken. Verschillende handelaars gingen dan maar zelf aan de slag om de bereikbaarheid van hun zaak aan te tonen, met beperkt succes. Niettegenstaande de N46 (Provinciebaan) een gewestweg is, kan het stadsbestuur wel degelijk actie ondernemen naar de handelaars toe om hen niet in de kou te laten staan. Vooruit vraagt aan het stadsbestuur om niet langer de paraplu open te trekken maar om samen met het Agentschap Wegen en Verkeer actie te ondernemen en duidelijke signalisatie en communicatie aan te brengen mbt toegankelijkheid en bereikbaarheid.”
Vooruit stelde in de gemeenteraad al verschillende keren voor om een Zottegemse minder-hinder-coach aan te stellen bij wegenwerken.
“Een minder-hinder-coach zou naast communicatie met buurtbewoners ook een perfecte tussenschakel kunnen zijn tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, het stadsbestuur en de handelaars in de buurt van werken. Nu is het vaak een hele zoektocht waar handelaars met hun grieven terecht kunnen”, aldus De Loor. “We hopen dat het stadsbestuur eindelijk inziet dat ze hier ook een rol moeten spelen en niet langer de kop in het zand steken. Het gaat wel om de broodwinning van onze ondernemers, en dit is voor Vooruit heel belangrijk. Vooruit zal het probleem van de gebrekkige communicatie en signalitiek aankaarten en voorstellen om een duidelijke signalisatie aan te brengen met daarop de toegankelijkheid en te bereiken ondernemers. We doen dit op gemeentelijk vlak, maar ook bij bevoegd minister van Openbare Werken Annick De Ridder, want het probleem is waarschijnlijk breder dan enkel onze stad. “We hopen dat er snel een oplossing komt, we mogen onze ondernemers geen twee jaar in de kou laten staan, dat is absoluut niet leefbaar.”