© Gemeente Herzele

“Cordon sanitaire doorbroken in Herzele”

Volgens Herzeels gemeenteraadslid Jo De Loor (Vooruit) werd het cordon sanitaire doorbroken in Herzele. Hij baseert zich hiervoor op de nieuwe zetelverdeling in de politieraad.

“Gisterenavond vond de samenstelling plaats van de nieuwe gemeenteraad in Herzele. Bij die gelegenheid werden ook bij geheime stemming de politieraadsleden verkozen. Dit gebeurt door middel van een relatief complexe stemprocedure waarbij gewerkt wordt met voordrachten en voordrachtakten. Het totaal aantal mandaten in de politieraad van een politiezone is wettelijk vastgelegd en de onderlinge verdeling onder de deelnemende gemeenten is volgens een verdeelsleutel gebaseerd op het aantal inwoners per deelnemende gemeente. Zo heeft Herzele recht op zes mandaten in de politieraad van de zone Zottegem-Herzele-Sint-Lievens-Houtem. Dit komt dus neer op 100 stemmen in Herzele want er zijn 25 gemeenteraadsleden want elk individueel verkozen gemeenteraadslid krijgt max. vier stemmen. Een eenvoudige berekening leert ons dat gisteren een kandidaat minstens twaalf stemmen nodig had om verkozen te geraken. De meerderheidspartijen konden theoretisch minstens vijf van de zes mandaten binnenhalen want CD&V en Open VLD hebben samen 17 gemeenteraadsleden. De drie oppositiepartijen hadden theoretisch de mogelijkheid om minstens één mandaat binnen te halen. Een eenvoudige berekening leert ons dat een kandidaat minstens twaalf stemmen van de 100 te verdelen stemmen nodig had om verkozen te geraken. Bij een ex aequo heeft een uittredend politieraadslid voorrang”, licht Jo De Loor toe.

“Er werden op voorhand verschillende voordrachtakten ingediend bij de burgemeester met kandidaat effectieven en kandidaat opvolgers: een voordrachtakte ondertekend door de verkozenen van de partijen LEEF en Vooruit, samen drie gemeenteraadsleden = max. 12 stemmen. Een voordrachtakte ondertekend door de verkozenen van NVA, samen twee gemeenteraadsleden = max. 8 stemmen. Een voordrachtakte ondertekend door de verkozenen van Vlaams Belang, samen drie gemeenteraadsleden = max. 12 stemmen. Een voordrachtakte door de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD, samen zeventien gemeenteraadsleden = max. 68 stemmen. Resultaat van de geheime stemming: Open VLD heeft drie verkozen gemeenteraadsleden in de politieraad, CD&V heeft slechts één verkozene, samen vier dus in plaats van de verwachte vijf. De kandidaat van LEEF en Vooruit is ook verkozen met 12 stemmen. De kandidaat van NVA is niet verkozen want zij behaalde slechts 8 stemmen. Maar de grote verrassing is dat de kandidaat van Vlaams Belang in plaats van de eerder verwachte 12, 16 stemmen behaalt en verkozen is ten nadele van een kandidaat van CD&V die slechts 9 stemmen behaalde. Mochten de 4 onverwachte extra stemmen voor de kandidaat van Vlaams Belang naar de kandidaat van CD&V zijn gegaan, dan had Vlaams Belang geen verkozene en had CD&V twee verkozenen. De kandidaat van Vlaams Belang behaalde ook het meeste aantal stemmen van alle kandidaten! Mits de meerderheid van Open VLD en CD&V hun totaal aantal stemmen binnen de meerderheid optimaal gebruikten, dan hadden ze in elk scenario vijf verkozenen. En het werd al snel duidelijk dat dit vooraf ook de bedoeling was. Consternatie alom dus en vooral dan bij CD&V.”

“Ofschoon de stemming geheim verloopt, blijkt 1° uit het behaalde aantal stemmen van de effectieve kandidaten van de oppositiepartijen dat dit in 2 van de 3 gevallen in lijn was met de algemene verwachtingen (LEEF en Vooruit enerzijds en NVA anderzijds), 2° uit het behaalde aantal stemmen van de effectieve kandidaten van de meerderheidspartijen en het behaalde aantal stemmen van de effectieve kandidaat van Vlaams Belang, er minstens één ‘mol’ in het gezelschap is en het cordon sanitaire dus werd doorbroken. Dit was het gespreksonderwerp op de receptie na afloop van de gemeenteraad. Benieuwd hoe de partijhoofdkwartieren, vooral dan van de meerderheidspartijen hierop gaan anticiperen”, besluit De Loor.