Boek Zottegemnaar Bruno Cheyns over Léon Degrelle oogst bijzonder goede kritieken

Het onlangs uitgebrachte boek ‘Rex ter zege: Léon Degrelle en Rex in Vlaanderen 1935-1945’ van Zottegemnaar Bruno Cheyns werd onlangs uitgebracht en wordt gewaardeerd door vriend en vijand.

Een knappe prestatie van Bruno, die eerder al de even gewaardeerde biografie over dezelfde Léon Degrelle losliet op de liefhebbers. Zie link.

Enkele stemmen over zijn nieuwe boek: Rex in Vlaanderen:

  • “Het verhaal van Rex in Vlaanderen is onbekend terrein. Dit boek brengt daar verandering in. De bevindingen zijn verrassend. Ze hertekenen de geschiedenis van het interbellum, collaboratie en verzet.” (prof. Bruno De Wever)
  • Korte inhoud
      • Bij de parlementsverkiezingen van 1936 stemden niet minder dan 7 procent van de Vlamingen voor Rex. Dat een van oorsprong Franstalige politieke beweging ook in Vlaanderen voet aan de grond kreeg, was niet helemaal onverwacht in het licht van de turbulente tijden die België doormaakte tijdens het late interbellum. Een tijd die werd getekend door opeenvolgende crisissen en een stroom aan politieke schandalen die de geloofwaardigheid van de democratie ernstig ondermijnden.In dit boek wordt voor het eerst een gezicht gegeven aan de tienduizenden Vlamingen die zich lieten verleiden door de retoriek van de beweging rond de charismatische leider Léon Degrelle. Wie waren zij en waarom geraakten uitgerekend deze mensen verstrikt in de netten van het vooroorlogse populisme? Wat bezielde hen om zich in een onzeker politiek avontuur te storten en hun lot te verbinden aan een man die als een storm door het politieke landschap raasde?
      • Rex ter zege staat ook stil bij de houding van de Vlaamse rexisten tijdens de bezetting – velen kwamen terecht in het georganiseerde verzet.
      • Bruno Cheyns stelt vast dat onze hedendaagse perceptie over het rexisme de afgelopen decennia vaak werd gekleurd door eenzijdig historisch onderzoek over de collaboratie in Wallonië en Brussel. Aan de hand van nieuw en origineel bronnenmateriaal rekent Rex ter zege alvast af met enkele van deze hardnekkige vooroordelen.
  • Meer info? Zie link