De toekomst van het Babbelonië-project in Ninove hangt aan een zijden draadje, ondanks het cruciale belang ervan voor taalverwerving, integratie en sociale cohesie. Terwijl het project jaarlijks slechts 11.000 euro kost, dreigt de nieuwe Forza burgemeester Guy D’haeseleer dit project stop te zetten. Kersvers schepen voor integratie Ilse Malfroot (Forza Ninove) communiceerde vanavond dat Babbelonië zal geschrapt worden. Dit roept bij voormalig schepen van sociale zaken Veerle Cosyns (Vooruit Groen Ninove) vragen op over de prioriteiten van het stadsbestuur en hun visie op taalbeleid en inclusie. Daarom legt Veerle Cosyns als gemeenteraadslid in de oppositie de verlening van het Babbelonië-project ter stemming voor, ondanks dat de kersverse meerderheid dit punt van de agenda haalde.
Een bewezen succesverhaal
Babbelonië biedt anderstalige inwoners een unieke kans om Nederlands te oefenen in een laagdrempelige, informele setting. De wekelijkse sessies stimuleren niet alleen taaldurf, maar bevorderen ook maatschappelijke integratie, interculturele uitwisseling en sociale contacten. De cijfers spreken boekdelen: met de wekelijkse sessies en honderden deelnames het voorbije jaar heeft Babbelonië bewezen een essentieel onderdeel te zijn voor velen om de Nederlandse taal te verwerven. Voor nieuwkomers is het vaak de enige mogelijkheid om in het Nederlands te converseren buiten de formele lessen.
Meer dan een ‘koffiekransje’
Burgemeester D’haeseleer lijkt Babbelonië te reduceren tot een vrijblijvend samenzijn. Dit getuigt van een schrijnend gebrek aan begrip. Babbelonië biedt niet alleen oefenkansen in het Nederlands, maar helpt deelnemers ook om wegwijs te worden in de samenleving: van het sorteren van afval tot het vinden van werk. Het project is geen overbodige luxe, maar een integraal onderdeel van een inclusief beleid dat de stad sterker en veiliger maakt.
Een investering, geen kostenpost
De geringe investering in Babbelonië betaalt zich veelvoudig terug. Anderstaligen die de taal beheersen, hebben betere kansen op de arbeidsmarkt, worden economisch zelfredzamer en dragen bij aan de gemeenschap. Bovendien versterkt Babbelonië de sociale cohesie want aloude Ninovieters nemen ook deel en ondersteunen de nieuwe Ninovieters in hun leerproces.
Een morele verplichting
Zowel Vooruit als Groen pleiten voor een gemeenschap waar iedereen, ongeacht achtergrond, een plek moet kunnen vinden. Wie de taal niet kent, kan nauwelijks connectie maken met de andere Ninovieters. Babbelonië helpt om deze kloof te overbruggen. Het idee dat anderstaligen zelf volledig verantwoordelijk zijn voor hun taalverwerving, zonder enige ondersteuning hierbij is onrealistisch.
De prijs van kortzichtigheid
Dat we in de krant moeten lezen dat de nieuwe burgemeester (Guy D’haeseleer) heeft beslist om Babbelonië te beëindigen is niet alleen schadelijk voor nieuwkomers. Het is evenzeer een klap in het gezicht van de vele vrijwilligers, rasechte Ninovieters, die hun tijd en energie investeren in het succes van dit project. Het staat in schril contrast met de Forza-slogans die de kennis van de Nederlandse taal een absolute prioriteit geven. Een stad die niet investeert in taal, investeert in taalonkunde, en niet in inclusie maar in verdeeldheid. Misschien is dat wat deze Forza meerderheid beoogt?
Conclusie
Babbelonië is meer dan een taalproject. Het is een symbool van de wil om het Nederlands te leren, van solidariteit, inclusie en de wil van nieuwkomers om zich te integreren. Het stadsbestuur heeft de verantwoordelijkheid om dit initiatief verder te zetten. Het beëindigen van Babbelonië zou een historische vergissing zijn. Vooruit en Groen, bij monde van voormalig schepen van sociale zaken Veerle Cosyns vraagt dan ook aan de nieuwe meerderheid dit initiatief verder te zetten.