AZORG campus Geraardsbergen worstelt met strenger rookverbod: ‘Er heerst laksheid.’

Geraardsbergen. Vanaf 31 december 2024 zal het ook verboden zijn om te roken binnen een straal van 10 meter aan de in- en uitgangen van zorginstellingen, zoals de AZORG en de woonzorgcentra Denderoord en De Populier. Tien dagen voor de ingang van het eigenlijke verbod is daar weinig van te merken. ‘Soms ruikt de ganse benedenverdieping van AZORG campus Geraardsbergen naar sigarettenrook, maar de directie grijpt niet in. Er heerst laksheid’, laat een medewerkster weten. De rookwet voorziet o.a. boetes.

‘Rond het huidige rookverbod heerst laksheid,’ laat een medewerkster van AZORG campus Geraardsbergen aan de redactie van Nuus weten. ‘Patiënten nemen niet langer de moeite om naar de rookgedoogzone aan de spoed te gaan. Ze roken gewoon aan de plaats waar personeel, leveranciers, bezoekers, patiënten binnen- en buitengaan. Erger nog, als het regent, gaan ze niet meer buiten, maar roken ze in de gang.’

Volgens onze getuigen werd dit al meerdere keren aan de directie gemeld. ‘Zonder resultaat. Soms ruikt de hele benedenverdieping van AZORG naar sigarettenrook, terwijl het al jaren verboden is om binnen te roken. En dat voor een ziekenhuis.’

Grote verwarring
We vergewissen ons van de situatie en spreken verantwoordelijken aan. Ze nemen uitgebreid de moeite om ons te woord te staan. ‘We zijn op de hoogte van het probleem’, stelt een verantwoordelijke. ‘We doen er alles aan om mensen te sensibiliseren en te overtuigen om niet aan de ingang van het ziekenhuis te roken. Als ze het toch doen, vragen we hen om wat verder te roken. Soms lukt dat, dan weer niet. Sommige mensen vervallen in dezelfde hardnekkige gewoonte en laten zich bijzonder moeilijk aanspreken. Maar we blijven aandringen. Desnoods maken we een melding van het incident. Intussen zijn er verbodsborden besteld, maar die zijn nog niet geleverd.’

Aan de hoofdingang van het de campus Geraardsbergen getuigen de vele peuken van het hardnekkig probleem. Er hangt wel een voorlopig verbodsteken en de assenbak is weggehaald, maar de rokers zijn gebleven. Aan de ingang van de spoedopname is er een rookgedoogruimte voorzien op twee meter van de ingang, maar niet aan de hoofdingang in de Gasthuisstraat.

Bij gebrek aan faciliteiten wordt er tot grote ergernis van de verantwoordelijken aan de hoofdingang gerookt, maar ook op het terras van het restaurant en in het glazen paviljoen. Ook de uitbater van de Food Clinic vraagt niet alleen om duidelijke regels maar dat er ook een rookgedoogruimte wordt voorzien. ‘Er hangt een plaatje waarop staat dat er niet mag worden gerookt, maar toch moet ik soms mensen aanspreken om elders te roken’, aldus de verantwoordelijke.

Momenteel heerst er grote verwarring, want als het rookverbod volgens de regels zal worden toegepast, zullen de rokers op straat van hun sigaretje moeten genieten. Momenteel zijn er geen plannen om een rookgedoogruimte aan de Gasthuisstraat te maken.

Rookverbod wordt uitgebreid
Vanaf 31 december 2024 wordt het rookverbod op publieke plaatsen in België verder uitgebreid. Sinds 2009 geldt er een rookverbod op heel wat publieke plaatsen. Vanaf 31 december 2024 wordt het aantal openbare plaatsen waar niet mag worden gerookt verder uitgebreid.

Vanaf eind december is het verboden te roken op publieke openluchtterreinen, zoals speel- en sportterreinen. Maar daarnaast is het ook verboden om te roken binnen een straal van 10 meter aan de in- en uitgangen van woonzorgcentra, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, scholen en openbare bibliotheken.

Deze rookvrije zones moeten duidelijk worden aangeduid met ‘rookverbodsborden’. Rookzones in openlucht die al bestaan op 31 december 2024 op deze locaties en die zich binnen een straal van 10 meter van een in- of uitgang bevinden, mogen echter blijven bestaan tot 31 december 2028.

Ook wie langs een voetbalveld staat, mag daar straks niet meer roken. Op het terras van een kantine van een sportclub op hetzelfde sportterrein mag dan weer wel worden gerookt.

Boetes
Naleving van de rookwet is een wettelijke verplichting. Overtredingen van de regels in de rookwet kunnen leiden tot een boete van 208 tot 8.000 euro of zelfs een tijdelijke sluiting van de inrichting. De Inspectie Volksgezondheid is voor alle duidelijkheid niet van plan om meteen al boetes uit te delen en wil de eerste maanden sensibiliseren.

Julien Borremans