Oudejaarsavond nadert en dan rijst blijkbaar telkens weer de vraag of vuurwerk afsteken al dan niet toegelaten is. Naar ons werd gemeld, schreef Het Laatste Nieuws onlangs dat in Zottegem “zij die vuurwerk willen afsteken, dat op voorhand moeten aanvragen bij het lokaal bestuur”. Ook in het reclameblad Infokrant Egmont is in een bijdrage/tekst van burgemeester Evelien De Both over ‘Vuurwerkverbod op oudejaar’ sprake van “na toelating door de burgemeester”. Waaruit dan ook blijkbaar afgeleid wordt dat het niet sowieso verboden is en mag mits de nodige toestemming (van de burgemeester). In verband hiermee wordt door sommige lezers ook opgemerkt dat aan het stadsmagazine Zoveel Zottegem een zinvoller en nuttiger inhoud zou kunnen gegeven worden door daarin over dergelijke zaken duidelijk te informeren en communiceren
Volgens onze eigen documenten is vuurwerk afsteken in Zottegem al sedert eind 2019 bij gemeenteraadsbesluit verboden, en dit doorheen het hele jaar. Sinds mei 2019 bepaalt immers een nieuwe Vlaamse wetgeving dat het principieel verboden is vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen, carbuurkanonnen af te vuren of wensballonnen op te laten. Voor heel bijzondere gebeurtenissen kan een stadsbestuur wel toestemming verlenen om op een beperkte plaats en gedurende een beperkte periode toch vuurwerk af te steken, bijvoorbeeld voor kermisvuurwerken die in handen van professionals zijn. In de decemberzitting van datzelfde jaar 2019 verklaarde de Zottegemse gemeenteraad zich akkoord met die nieuwe Vlaamse regelgeving en daarmee is eigenlijk sindsdien het afsteken van vuurwerk verboden, onder meer (ook) in de nacht van oud naar nieuw verboden. Al moet erkend worden dat een strikte handhaving hiervan door de politie moeilijk is.
Om deze beslissing te argumenteren, wordt gewezen op de gevaren van vuurwerk. Zowel bij het afsteken of oprapen kan men gewond worden. Bovendien is er altijd een risico op brand. Overigens ook vanuit de brandweerzone wordt geadviseerd om geen vuurwerk af te steken teneinde de brandrisico’s te beperken of ongelukken te vermijden. Daarnaast zijn er ook dieren die heel gevoelig zijn voor harde geluiden. Wanneer ze opgeschrikt worden en in paniek raken, kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan. Om al deze redenen is dus ook in Zottegem het gebruik van vuurwerk, voetzoekers of wensballonnen verboden en wordt ook geen individuele toestemming gegeven. Wie het toch doet, riskeert een GAS-boete tot 350 euro. Om het nieuwe jaar op een feestelijke manier in te ‘knallen’, zijn er andere mogelijkheden genoeg!