Ons team heeft zich wederom keihard gegeven om de best mogelijke werking te voorzien rond de opvang van de wilde fauna onderhevig aan heel wat problemen meestal door de mens gecreëerd.
Overzicht dieren in 2024 en verschillen tov het verleden.
We ontvingen in het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren maar liefst 5204 patiënten . Daarvan waren 1/3 zoogdieren. (1768 stuks) Dat is voor het eerst meer dan 1/3 van het totaal aantal dieren dat een zoogdier is. Dat in het voormalige ‘vogelasiel’ ter verzorging aangeboden werd of door vrijwilligers van het ophaalteam ter verzorging overgebracht werd. Onder de zoogdieren waren het natuurlijk de 1373 egels die dat percentage konden opkrikken. Het 2 de hoogste aantal egels sinds het bestaan van VOC Merelbeke. (8 meer dan vorig jaar) In 2021 was het nog erger en kregen ze er 1716 stuks van binnen.
Opmerkelijk is dat tov 2023 het voorbij jaar sommige soorten heel wat minder gebracht werden of in nood verkeerden wat misschien ook wel goed is maar ook een signalement kan zijn dat er iets niet goed loopt in ons natuurlijk ecologisch evenwicht en de gezondheid van ons milieu.
Zo werden er 3 keer minder groenlingen (6) , spreeuwen ( 23 ) kokmeeuwen (14) gebracht en de helft minder zanglijsters (26 ) , kauwen (154) , vossen (10) en turkse tortels (222), konijnen (39) wat bij al deze het laagste aantal in 10 jaar was.
Een stijging zagen we vooral bij de havik waarvan er maar liefst 3 stuks binnen kwamen wat eigenlijk evenveel is als over het hele bestaan (40 j) ooit gebracht werd.
Er waren ook 13 slechtvalken dat als hoogste aantal ooit kan gerekend worden. Dit ondanks de grote druk op de broedgevallen door het vogelgriepvirus in de laatste jaren. Er kwam al een nieuw exemplaar binnen op 05/01/25 , gevonden te Gent aan de Vlasmarkt vlakbij Sint-Jakobs. Vermoedelijk maakte die een botsing met de kerk of een draad met een gat op de schouder tot gevolg. De torenvalken kwamen met 26 stuks na de dip van 2023 (9) en kerkuilen (18) terug op hun normaal aantal per jaar. Ook 2 boomvalken konden gered worden.
Onder de speciale soorten herinneren de verzorgers zich wel de volgende exemplaren waar maar eentje van gebracht werd: een noordse pijlstormvogel, zwarte ooievaar, draaihals, middelste zaagbek, smelleken, zwarte specht, tweekleurige vleermuis (+1 deze winter overgenomen van VOC Oostende), cettis zanger, …
Het VOC richt zich op grote donaties om de toekomst veilig te stellen. Heb je de mogelijkheden om te sponsoren of fiscaal aftrekbare giften te doneren kan dat heel wat hulp bieden om te blijven bestaan. Website voc.merelbeke@vogelbescherming.be