Idegem. In de Driesstraat te Idegem stortte in september 2023 een deel van een schuur gedeeltelijk in. De brokstukken kwamen deels op straat terecht. Voorbijrijdende fietsers konden zich net uit de voeten maken. De rest van de schuur staat er kaduuk bij. Dreigt er instortingsgevaar? De nabije omgeving houdt het hart vast. De eigenaar kreeg in augustus 2024 een brief van de stad Geraardsbergen om de verwaarlozing aan te pakken, maar tot nader order zonder resultaat.
In september 2023 stortte een deel van een schuur in de Driesstraat te Idegem in. De schuur is al geruime tijd in bijzonder slechte staat. Toen twee fietsers nietsvermoedend voorbijreden, hoorden ze een donderend geluid. De schuur zakte deels in. Een deel van het dak kwam op de straat terecht. De fietsers konden zich net uit de voeten maken. Ze mochten wel het stof van hun kleren kloppen. Intussen worden de restanten van de schuur gestut om verder instortingsonheil te vermijden, maar of dit volstaat is zeer de vraag.
Een korte inspectie van het gebouw langs de buitenkant laat duidelijk zien dat de staat van de schuur een gevaar voor de voorbijgangers kan betekenen. In de gevel aan de Radenberg is het cement tussen de stenen op sommige plaatsen helemaal verdwenen. De bakstenen kunnen zo op straat belanden waardoor mogelijke voorbijgangers kunnen worden geraakt. Ook vertoont de gevel barsten en zakt de muur door. De buren zijn er alleszins niet gerust in. Volledigheidshalve moeten we er aan toevoegen dat het woongedeelte van de hoeve verbouwd is.
Instortingsgevaar
Na de instorting van de schuur kreeg de brandweer een oproep. Door een interventieploeg werd vastgesteld dat een deel van de oude schuur was ingestort. ‘Bij aankomst waren de brokstukken al van het fietspad en de straat verwijderd’, aldus het brandweerverslag.
De dag na de instorting kwam de brandweer nog eens poolshoogte nemen. Ze stelden vast dat ‘de algemene stut- en schoorwerken vrij deftig uitgevoerd’ waren, en dat ‘geen verdere actie nodig’ was. Al wordt daar nog aan toegevoegd: ‘We kunnen natuurlijk niet garanderen dat er niets meer naar beneden zal komen van bakstenen, het puntgeveltje, dakpannen… Er wordt wel geadviseerd ‘om de nodige verdere stappen te zetten naar beveiliging, afbraak of consolidatie.’
Kan de stad Geraardsbergen geen maatregelen nemen om de eigenaar te verplichten om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen? Een deel van de boerderij zou beschermd zijn, maar uitsluitsel hebben we niet gekregen. Bovendien is de vraag of de eigenaar zo maar zijn eigendom kan laten verkommeren, zeker als je weet dat dit een gevaar voor voorbijgangers kan betekenen.
Kafka?
De eigenaar meldt dat het gevaar voor de instorting van de schuur beperkt is. ‘Er zijn al verschillende stormen gepasseerd, maar er is niets beneden gekomen.’ Volgens de eigenaar zijn de muren voldoende gestut en zorgt de structuur van de schuur ervoor dat er niet meteen instortingsgevaar is. Al moet hij toegeven dat deze situatie niet verder kan bestaan en dat er iets moet gebeuren. Intussen is het ook voor de eigenaar niet meteen duidelijk of de schuur beschermd is: ‘Ik heb de vraag gesteld, maar krijg ik niet meteen antwoord. Ik kan de schuur niet meteen afbreken, want stel dat die dan beschermd is dan moet ik die heropbouwen.’ De eigenaar zit ook met de handen in het haar.
We namen verschillende keren contact op met Rurik Van Landuyt – voormalig schepen voor Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw. Hij verzekerde ons dat er ‘bij de dienst omgeving of handhaving geen dossier op dit onroerend goed gekend is’. Het dossier werd ook overgemaakt aan de bevoegde medewerker en de voormalige burgemeester.
‘Een register verwaarlozing van bedrijfsgebouwen is momenteel niet actief in Geraardsbergen. Dat staat op de planning van de dienst economie voor 2025… Omtrent het veiligheidsaspect is onze deskundige ter plaatse geweest en heeft opgemerkt dat er al stuttingswerken uitgevoerd zijn om het gebouw te stabiliseren’, was het uitgebreid antwoord van de toenmalig bevoegde schepen.
Vanuit de stad Geraardsbergen werd volgens Rurik Van Landuyt wel degelijk actie ondernomen: ‘Vanuit de dienst wonen werd er eind augustus 2024 een brief gestuurd naar de eigenaar om de verwaarlozing aan te pakken.’ Zonder resultaat.
Stabiliteit
De kersverse schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw Stephan De Prez (Open Vld) en schepen van Wonen en Huisvesting Rudy Frederic (Team Geraardsbergen) zullen één van de komende dagen samenzitten om het dossier in handen te nemen. In eerste instantie zal worden nagegaan of de stabiliteit van het gebouw aan de Radenberg voldoet aan de vereisten die nodig zijn om voldoende veiligheid te garanderen naar het openbaar domein toe.
De verwaarlozing en de verkommering van het gebouw is compleet. Intussen zijn we 16 maanden verder na de gedeeltelijke instorting van de schuur. Het wordt dringend tijd dat er maatregelen worden genomen.
Julien Borremans