Op zaterdag 15 februari werden op de oude site Verlee maar liefst 1025 bomen en struiken aangeplant in het Bergbos in Balegem. Oosterzele zal op termijn een toegankelijk bos van acht hectare bij krijgen. Oosterzele wordt meer en meer bosrijker. Als dat geen goed nieuws is voor alle bewoners van de fusiegemeente.
De laatste jaren worden door de gemeente, Natuurpunt,… veel inspanningen geleverd voor meer groen en natuur in Oosterzele. Schepenen Ruben De Gusseme en Tania Vispoel houden eraan iedereen te danken voor hun inzet voor dit ronduit schitterend project. Schepen Ruben De Gusseme: ‘De plantactie is een mijlpaal in onze ambitie om Oosterzele groener, duurzamer en leefbaarder te maken. Deze plek heeft een bijzondere geschiedenis. Hier zat de beroemde Balegemse steen in de grond. Na de ontginning werd de steengroeve een stort. Om van het stort een bos te maken, het was niet eenvoudig. De strenge eisen voor sanering, de noodzaak om van een 1,4 meter dikke afdeklaag te voorzien, en de natte winter, zorgden voor heel wat uitdagingen. We slaagden erin om al meer dan 50 % van de ophoging uit te voeren. Een bewijs dat Oosterzele van dit project een succes wil maken. Wat het bos extra maakt, is de toegankelijkheid. Samen met de particuliere partner stellen wij het bos open voor wandelaars. Een wandelpad zal het privébos verbinden met het gemeentelijk stuk. In het voorjaar 2026 plannen we een nieuwe plantactie zodat we uiteindelijk 8 ha bos hebben. Acht hectare waar wandelaars tot rust komen, kinderen ravotten en waar de natuur alle kansen krijgt’, speechte schepen openbaar groen Ruben De Gusseme.
Ook schepen Tania Vispoel, bevoegd voor Milieu, Natuur en Klimaat nam het woord en zei dat het planten van een nieuw bos meer is dan het creëren van een groene ruimte. Het is een daad van verantwoordelijkheid, een investering in de toekomst en een krachtige stap in de strijd tegen klimaatverandering. ‘Wist je dat dit nieuwe bos in de eerste twintig jaar meer dan 1400 ton CO2 zal opnemen. Een indrukwekkende bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van onze gemeente en een concreet voorbeeld van hoe we lokaal kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. Dit sluit perfect aan bij het Lokaal Energie- en Klimaatpact en de Europese ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. De aanleg van het Bergbos is ook ecologisch bijzonder waardevol. De bebossing vandaag sluit aan bij een privaat privébos van 5 ha. Hierdoor ontstaat een nieuwe boscluster van maar liefst 13 ha. Een essentieel leefgebied voor tal van dier- en plantensoorten. Dit bos vormt ook een belangrijke ecologische verbinding tussen andere natuurgebieden zoals Cotthem- en Ettingenbos. In de eerste fase planten we pioniersbomen, snelgroeiende soorten die de basis vormen voor een gezond bos. Later voegen we waardevolle soorten zoals eik, beuk en linde toe. We nemen het bos op in een natuur- en bosbeheerplan om een waardevol ecosysteem te garanderen. We gaan ook een boomplantactie organiseren waarbij we ook jeugdbewegingen en scholen betrekken. Zo maken we samen het Bergbos nog groter en sterker voor de toekomst’, duidt Tania Vispoel.
Het lokaal bestuur werkte voor deze plantactie samen met het Bosloket. Het initiatief van Bosgroep Oost – Vlaanderen en provincie Oost- Vlaanderen ondersteunt gemeentebesturen bij bosuitbreiding. Het Bosloket helpt bij elke stap: van het opstellen van beplantingsplannen, het aanvragen van subsidies tot de nazorg van jonge aanplant. In de gemeente Oosterzele helpt het Bosloket met de opmaak van het beplantingsplan, de aanvraag van Vlaamse aankoop- en bebossingssubsidies en de begeleiding van de plantactie. In het Bergbos komen inheemse boomsoorten, als daar zijn: schietwilg, zwarte els en zachte berk, aangevuld met onder andere gewone hazelaar, sleedoorn en een-stijlige meidoorn in de bosrand. Het zorgt voor een divers en toekomstbestendig bos, beter bestand tegen de uitdagingen van klimaatverandering. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)