Stad Geraardsbergen subsidieert ‘Mind-Springtrajecten’ voor vluchtelingen in het Arabisch

Geraardsbergen. De stad Geraardsbergen heeft een subsidie van 3480 euro goedgekeurd voor de organisatie van een psycho-educatief programma voor vluchtelingen uit Syrië en de Gazastrook. De cursussen verlopen in het Arabisch. ‘Om een maximaal effect te hebben van dit programma is het van belang om dit aan te bieden in hun moedertaal’, aldus schepen van Onderwijs Griet Blaton (Team Geraardsbergen).

Aanbod in het Arabisch
Mind-Spring is ‘een psycho-educatief programma voor vluchtelingen, asielzoekers en migranten’. De bedoeling is om hun weerbaarheid vanuit hun eigen kracht te verhogen en zo te helpen om hun toekomst aan te pakken. De Mind-Springtrajecten worden op vraag van het OCMW (Mind Spring voor Volwassenen) en van een school in het centrum van Geraardsbergen voor OKAN (onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers, Mind-Spring Junior 14-18 jaar) georganiseerd. Een Mind-Springtraject bestaat uit 6 werksessies van 2 uren en een evaluatiemoment van 1 uur voor een groep tot 15 kandidaten.

De kandidaten zijn overwegend Arabischsprekende vluchtelingen uit Syrië en de Gazastrook. ‘In bijna alle gevallen gaat het om het verwerken van oorlogstrauma, en het terug kunnen opbouwen van een nieuw leven op een positieve manier, zonder vatbaar te worden voor radicalisering of andere maatschappelijke overlast. Het is heel belangrijk dat er snel kan overgegaan worden tot het verwerken van het oorlogstrauma om mensen goed te laten integreren, psychologisch klaar te maken om Nederlands te leren en de risico’s tot radicalisering in te perken’, laat schepen van Onderwijs Griet Blaton in een schriftelijke reactie weten.

‘Om een maximaal effect te hebben van dit programma is het van belang om dit aan te bieden in hun moedertaal.’ In dit geval is dat het Arabisch. Tijdens de sessies zal er een tolk aanwezig zijn.

Kostprijs en taalwetgeving
‘Het volgen van Mind-Springtrajecten vervangt geen Nederlandse lessen. Wij zijn ervan overtuigd dat Nederlands kunnen een belangrijk onderdeel is om te kunnen spreken van een succesvolle integratie. Naast het feit dat we het belangrijk vinden om in te zetten op het welzijn van alle inwoners, heeft het zich psychologisch goed voelen ook een invloed op het studiesucces bij het aanleren van een nieuwe taal en beroepsopleiding’, vult Griet Blaton verder aan.

De kostprijs voor de twee Mind-Springtrajecten kost de stad Geraardsbergen 3480 euro. Volgens Griet Blaton is dit goedkoper dan het aanbieden van gepaste individuele psychologische hulp. ‘In combinatie met de begeleiding van de Sociale Dienst van het OCMW en het OKAN-team, zal deze dienstverlening bijdragen tot een verhoogd welbevinden, een grotere motivatie voor integratie en het tegengaan van de ontwikkeling van radicale denkbeelden.’

Volgens schepen Griet Blaton wordt met dit initiatief geenszins de taalwetgeving overtreden: ‘In uitzonderlijke situaties of als overgangsmaatregel kan gebruik gemaakt worden van een andere taal dan het Nederlands. Het gebruik wordt dus zoveel mogelijk beperkt in zowel omvang als tijd. Dit betekent onder meer dat dit gebruik van andere talen dient te worden beperkt tot de inwoners die zich in een eerste integratiefase bevinden en nog niet de gelegenheid hadden voldoende Nederlands te leren en te leren kennen.’

Vlaams Belang is niet gediend met dit initiatief en zal de bevoegde schepen op de volgende gemeenteraadszitting aan de tand voelen. Volgens de partij is een succesvolle integratie van anderstaligen beter gediend met het intensief aanleren van het Nederlands. Gezien de precaire financiële situatie, vraagt Vlaams Belang zich bovendien af of het organiseren van sessies in het Arabisch wel een goede besteding is van het belastinggeld.

Julien Borremans