De gemeenteraad van Herzele op 19 februari 2025 bracht heel wat stof tot discussie. Van de afgekeurde uitbreiding van de begraafplaats in Sint-Lievens-Esse tot de financiële situatie van de gemeente: er viel heel wat te bespreken.
Begraafplaats Sint-Lievens-Esse: RUP afgekeurd
Gemeenteraadslid Paul Haustraete (LEEF!) haalde een dossier van eind vorig jaar opnieuw aan: de uitbreiding van de begraafplaats in Sint-Lievens-Esse werd afgekeurd. De reden? De voorziene parkeerplaatsen lagen in landbouwgebied en de voorgestelde ruilgrond in Hillegem had een veel slechtere ecologische waarde dan de akkers die zouden verdwijnen. LEEF! had deze uitkomst al voorspeld. Schepen Ann Van Ruyskensvelde (Open VLD) liet weten dat er in samenwerking met Solva wordt gezocht naar een nieuw plan. Het vorige Ruimtelijk Uitvoeringsplan vervalt, en binnen 90 dagen moet een nieuw plangebied worden vastgelegd. Een verwittigd man is er twee waard!
Fileleed en slimme lichten op de N42
LEEF! bracht opnieuw de verkeersproblematiek op de N42 ter sprake. Sinds de plaatsing van de verkeerslichten stapelen de files zich op, met nefaste gevolgen voor de luchtkwaliteit. De langverwachte slimme verkeerslichten en extra afslagstroken worden pas in 2026 geplaatst. Schepen Evi Baeyens (CD&V) erkende het gebrek aan vooruitgang, maar wees op een geplande vergadering met het Agentschap Wegen en Verkeer op 10 maart. Ze benadrukte dat veiligheid primeert: het zebrapad en de verkeerslichten aan de Gentweg blijven noodzakelijk, ook al klagen inwoners over tijdsverlies.
Filip De Bodt (LEEF!) hekelde ook de houding van het Schepencollege rond de omleiding van de N42. Vóór de verkiezingen was men tegen, na de verkiezingen werd plots geen advies meer gegeven. “Dat is kiezersbedrog,” aldus De Bodt. Burgemeester Benjamin Rogiers verdedigde de beslissing: de gemeente wachtte op de nieuwe bezwaarschriften. “Juridisch-technisch niet zo slim,” kaatste De Bodt terug.
Winkelstraat: bredere weg, maar waarvoor?
De geplande verkaveling in de Winkelstraat in Steenhuize zorgde voor ophef. Een bouwpromotor wilde acht woningen realiseren, waarvan twee in de tweede lijn, als het ware in de tuin van de buren. Na hevig protest werd de zaak vijf keer besproken in de gemeenteraad. Uiteindelijk werd de wegverbreding goedgekeurd, maar tot verbazing van velen keurde het College van Burgemeester en Schepenen de twee omstreden woningen alsnog niet goed.
Filip De Bodt vroeg zich af wat hier aan de hand was: “Heeft men zich bedacht? Of is er een achterliggende agenda, bijvoorbeeld een toekomstig project op het voetbalterrein?” Schepen Ann Van Ruyskensvelde hield vol dat de procedure nu eenmaal zo werkt. Vooruit en LEEF! vonden dat er geen sprake was van logica. Hoe dan ook, de kwestie lijkt van de baan en toont aan dat actievoeren loont.
Herzele: krap bij kas en besparingen op til
De financiële situatie van Herzele blijft precair. De gemeente stelde haar meerjarenplan bij en legde prioriteiten vast: de afwerking van de horecazaak aan het Schepenhuis, de renovatie van het oude rusthuis tot een verenigingsruimte, nieuwe fietspaden en een atletiekpiste. Dit alles wordt gefinancierd met nieuwe leningen, waardoor de schuldenlast met 2 miljoen euro stijgt. Het beschikbare budget voor nieuw beleid? Amper 2000 euro.
Jo De Loor (Vooruit) was scherp: “Er is 2000 euro om nieuw beleid te voeren. Is dat een grap?” Filip De Bodt (LEEF!) drong erop aan de bevolking te betrekken bij de budgettering: “Mensen vragen een proper dorpsplein, geen exuberant dorpsplein.” LEEF! stelde voor besparingen te zoeken, bijvoorbeeld door de verkoop van leegstaande gebouwen. Joshua Dhondt (N-VA) was tegen belastingverhogingen: “Er zijn al genoeg belastingen.” De Bodt sneerde: “Dat toont opnieuw dat N-VA aan de asociale kant van het politieke spectrum staat.”
Om kosten te drukken, wil het gemeentebestuur personeelsleden die met pensioen gaan niet vervangen. Dit stuitte op verzet van Vooruit en LEEF!, die vrezen dat dit de werkdruk op het bestaande personeel zal verhogen.
Uiteindelijk keurden Open VLD en CD&V het gemeentelijk budget goed. LEEF! en Vooruit stemden tegen, maar wel voor het OCMW-budget om te onderstrepen dat de zorgsector niet mag lijden onder de besparingen. Opvallend: N-VA en Vlaams Belang stemden zonder uitleg ook tegen het OCMW-budget.
Besluit: politiek spektakel in Herzele
De gemeenteraad van Herzele liet weer heel wat stof opwaaien. Van infrastructuurwerken en mobiliteitsproblemen tot scherpe politieke debatten over de financiële toekomst: het was een avond vol straffe uitspraken en onverwachte wendingen. Wordt vervolgd!