Ondergrondse waterpartij in Steenhuize-Wijnhuize: een verborgen kans?

Tijdens de gemeenteraad in juli 2024 werd de vraag gesteld naar de toekomstplannen voor een ondergrondse waterpartij in de Korrestraat te Steenhuize-Wijnhuize. Gemeenteraadslid Paul Haustraete (LEEF!) kaartte deze kwestie opnieuw aan en vroeg het huidige gemeentebestuur of dit dossier werd overgedragen en of er plannen zijn om de waterpartij open te stellen voor de bevolking. Hij benadrukte dat een dergelijke ingreep niet alleen kan bijdragen aan het energie-, klimaat- en droogteplan, maar ook sociale cohesie kan bevorderen door de aanleg van een zitbank en groenvoorzieningen.

 

Schepen Ann Van Ruyskensvelde (Open VLD) reageerde verrast en verklaarde dat de waterpartij niet vermeld staat op officiële plannen en dat er binnen het bestuur weinig tot geen kennis over bestond. Volgens haar moet er eerst onderzocht worden of het gaat om een waterreservoir of een vorm van waterwinning. Indien het een waterreservoir betreft, zal men bekijken wat de bron is en of het opportuun is om dit open te stellen voor publiek gebruik. Voorlopig blijft de toekomst van deze ondergrondse waterpartij dus onduidelijk.

 

Asbest in scholen: inventaris en aanpak

Filip De Bodt (LEEF!) vroeg naar de stand van zaken omtrent de inventarisatie van asbest in de scholen binnen de gemeente. Hij verwees naar recente berichtgeving over de gevaren van asbest en vroeg naar de strategie van het gemeentebestuur om de scholen veilig te maken voor leerlingen en leerkrachten.

 

Schepen Ann Van Ruyskensvelde (Open VLD) gaf aan dat het in kaart brengen van de aanwezigheid en het type asbest een eerste cruciale stap is. Op de website van OVAM is uitgebreide documentatie beschikbaar over hoe scholen en jeugdverenigingen gratis een asbestinventaris kunnen laten opstellen. Sinds 2018 loopt in Vlaanderen een actieplan Asbestafbouw met als doel om tegen 2040 asbestveilig te zijn.

 

Voor de gemeentescholen van Herzele werd reeds een asbestinventaris opgemaakt en werd in 2022 en 2024 het meest risicovolle asbest verwijderd, grotendeels gesubsidieerd door OVAM. Voor jeugdverenigingen zal de jeugdconsulent de nodige informatie verspreiden over het aanvragen van een gratis asbestinventaris.

 

Definitieve verkeerslichten op de N42

De verkeerssituatie op de N42, ter hoogte van het Schipke in Steenhuize, blijft een punt van discussie. Filip De Bodt (LEEF!) vroeg om een update naar aanleiding van een recente vergadering met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

 

Schepen Evi Baeyens (CD&V) bevestigde dat er definitieve verkeerslichten komen, samen met afslag- en voorsorteerstroken, zonder onteigening. Een semi-definitieve opstelling van de verkeerslichten wordt al in mei geplaatst, waarna de definitieve infrastructuurwerken, oorspronkelijk gepland voor 2026, naar het najaar van 2025 zijn vervroegd. De huidige verkeersproblemen worden deels veroorzaakt door slecht afgestelde werflichten van Fluvius, maar deze werken zouden binnen een week afgerond zijn.

 

Parkeerproblematiek in Ressegem

Tot slot bracht Filip De Bodt (LEEF!) de parkeerproblematiek in Ressegem onder de aandacht. Hij vroeg of er al overleg was met de bewoners over de aflijning van parkeerplaatsen ter hoogte van huisnummer 58 in de Ressegemstraat.

 

Schepen Evi Baeyens (CD&V) erkende dat het door gele lijnen gemarkeerde gebied waar niet geparkeerd mag worden, te groot is. Daarom zullen de gele lijnen over een lengte van drie huizen verdwijnen. Meer aanpassingen zijn niet mogelijk om de verkeersveiligheid te garanderen. LEEF! benadrukte nogmaals het belang van overleg met de omwonenden om tot een breed gedragen oplossing te komen.