Geraardsbergen. In de Gentsestraat zijn de voorbereidingen voor de afbraak van twee verzakte woningen zo goed als afgerond. De panden, die sinds maart 2022 onbewoonbaar zijn verklaard, vormen een risico voor de onderliggende Molenbeek. De sloop gebeurt met de grootste voorzichtigheid, terwijl de provincie werkt aan een structurele oplossing waarbij de beek deels opnieuw bovengronds zal worden gelegd. Tijdens de gemeenteraad van dinsdag 25 maart gaf burgemeester Fernand van Trimpont tekst en uitleg.
De verzakking in de Genstestraat die op 26 maart 2022 ontstond blijft voor grote hinder zorgen. De grondverzakking ontstond nadat een breuk in de waterleiding het onderliggende aardeweefsel onder de Genstestraat wegspoelde. Hierdoor zakte het gewelf van de ondergrondse Molenbeek in. Drie woningen boven de verzakking bleken instabiel en werden onmiddellijk onbewoonbaar verklaard wegens het risico op instorting. De impact op de leefbaarheid en mobiliteit in de omgeving is aanzienlijk.
De voorbereidingen voor de afbraak van de zwaar beschadigde woningen in de Gentsestraat zijn in volle gang. De woning op de hoek van de Gentsestraat wordt gevrijwaard.
De opdracht voor de sloop is intussen toegewezen aan een aannemer via de officiële aanbestedingsprocedure. Er vonden al meerdere voorbereidende vergaderingen plaats met een stabiliteitsingenieur, waarbij zowel technische, juridische als verzekeringsaspecten aan bod kwamen.
Slopingswerken moeten manueel gebeuren
Op 7 maart stuurde de ingenieur een brief naar de gerechtsdeskundige, met de vraag om akkoord te gaan met de voorgestelde sloopmethode. De gerechtsdeskundige moet ook nog een plaatsbezoek afleggen, waarbij de geplande afbraakmethode zal worden geëvalueerd.
De sloopwerken zullen manueel gebeuren, uit vrees voor bijkomende schade of instorting. De bedoeling is om de ondergrondse overwelving van de Molenbeek, die onder de huizen loopt, intact te houden.
Toch blijft voorzichtigheid geboden: mocht het gewelf alsnog instorten, ligt er een noodplan klaar, opgesteld door de provincie, hulpdiensten en civiele bescherming. In dat geval zal het water via een vijftiental darmen worden overgepompt. De provincie is eigenaar van de Molenbeek.
Structurele oplossing
De provincie werkt intussen aan een structurele oplossing voor de situatie. Er is al een verkoopsbelofte voor de percelen van de woningen die afgebroken worden. Ook de aankoop van woning nr. 120 wordt onderzocht, evenals enkele huizen aan de overzijde van de Gentsestraat, die op het ingebuizde deel van de beek staan. Die laatste zijn inmiddels al in handen van de provincie.
Op termijn wil de provincie de Molenbeek opnieuw voor een groot deel bovengronds laten lopen en het ondergrondse traject inkorten. Daarmee wil men het risico op toekomstige verzakkingen aanzienlijk verminderen.
De stad zal de buurtbewoners op de hoogte brengen van de startdatum van de afbraakwerken. Een volledige heropening van de Gentsestraat zit er echter nog niet meteen in. Na de afbraak moeten immers ook de onderliggende gewelven van de Molenbeek grondig worden aangepakt.
Julien Borremans