In het voorjaar van 2026 zijn er riolerings- en wegeniswerken gepland in de Ankerwijk in Oosterzele. De werken pakken de waterproblematiek van het gebied aan, maar hebben ook een impact op de weginrichting. De aanvraag van de omgevingsvergunning verloopt volgens de wettelijke procedure. De Vlaamse overheid neemt uiterlijk op 12 juli 2025 een beslissing.
Aquafin diende op 6 november 2024 een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de rioleringswerken bij de Vlaamse overheid, departement Omgeving. Na de volledigheids- en ontvankelijkheidsverklaring van het dossier kon het openbaar onderzoek starten.
Op 29 januari 2025 vond een informatievergadering over de geplande werken plaats. Alle bewoners uit het betrokken gebied kregen een persoonlijke uitnodiging. Vertegenwoordigers van het studiebureau, Aquafin, Farys en de gemeente waren aanwezig en gaven uitleg over de plannen en beantwoordden zoveel mogelijk vragen.
Het openbaar onderzoek liep van 23 januari tot 21 februari. Bewoners dienden 17 bezwaarschriften in. Na een grondige analyse van de bezwaarschriften behandelde het huidige lokaal bestuur de inhoud en verwerkte die in de voorwaarden van het advies naar de Vlaamse overheid.
Schepen van openbare werken Filip Michiels verduidelijkt de werkwijze: ‘Verschillende bezwaarschriften gingen over verkeersveiligheid. Het college trad meerdere van deze standpunten bij. Het advies van 4 maart 2025 bevat dan ook aanbevelingen voor extra snelheidsremmende maatregelen die het sluipverkeer ontmoedigen, maar met aandacht voor de zwakke weggebruiker. Uiteraard blijven vergunde opritten steeds toegankelijk, net zoals er gestreefd wordt naar optimale bedrijfstoegang op de ambachtelijke zone.’
De Vlaamse overheid beoordeelt momenteel de aanvraag en de bijhorende adviezen en neemt op basis daarvan een beslissing. Iedereen kan achteraf de beslissing online inkijken via het omgevingsloket of op de gemeentelijke dienst Omgeving.
Op dit moment is er dus nog geen verdere informatie over de concrete uitvoeringstermijn beschikbaar. Zodra er meer duidelijkheid is, communiceert de gemeente dat naar de inwoners.
Het lokaal bestuur neemt de waterproblematiek ter plekke zeer ernstig en bekijkt samen met de provincie extra maatregelen. Dat onderzoek loopt nog. De resultaten daarvan deelt de gemeente op een later moment.
Schepen Filip Michiels sluit af: ‘Sommige inwoners stellen zich ook vragen over de toekomstige invulling van de Ankerkerk. De gemeente is geen eigenaar van de Ankerkerk en ook niet van de omliggende gronden. We zijn wettelijk niet bevoegd om beslissingen te nemen over de invulling. Dat wil niet zeggen dat er geen gesprekken zijn’, laat hij nog weten.