Schepen Ruben De Gusseme: ‘We zetten graag de markt én de marktkramers in de kijker’

Steun de lokale handel en win mooie prijzen
Tot 30 april neemt ook de gemeente Oosterzele deel aan de ‘Maand van de markt’. Schepen van markten Ruben De Gusseme benadrukt het belang van de markt. ‘De markt is dé plek voor verse, kwaliteitsvolle producten én een gezellige sfeer. We zetten graag de markt én de marktkramers eens extra in de kijker. Een markt brengt daarnaast niet enkel goederen en diensten tot bij onze inwoners, het zorgt ook voor sociale verbinding. Doe mee, steun de lokale handelaars en maak kans op mooie prijzen’, duidt de immer goedgeluimde schepen Ruben De Gusseme.
De actie, een initiatief van de vijf Vlaamse provincies, moedigt inwoners aan om lokaal te kopen. De provincies krijgen steun van VLAIO, Vlaamse Federatie voor Ambulante Handel en lokale besturen. Inwoners van de fusiegemeente mogen zich gelukkig prijzen, ze hebben wekelijks twee markten in Gijzenzele op maandagvoormiddag op het Sint – Bavoplein en in Scheldewindeke op woensdagvoormiddag op het marktplein. En leuk meegenomen: de lokale handelszaken Slagerij Vervust en Soepenzo nemen eveneens deel aan de actie ‘Maand van de Markt’. Bij elke aankoop ontvang je een invulkaart. Schrijf je naam, telefoonnummer en e-mail adres op de kaart. Deponeer de kaart(en) in de wedstrijd box. De beachvlag van de gemeente geeft de locatie aan. De wedstrijdkaarten kunnen ook afgegven worden in de bibliotheek. Doe mee en win! Je maakt kans op waardevolle O-h bonnen die geschonken worden door de gemeente en cadeaubonnen van de marktkramers en lokale handelaars.
Een markt brengt sfeer, ambacht en talent samen. Markt: dat is beleven met al je zintuigen. Heerlijk toch, om langs de verschillende kramen te slenteren, prachtige producten te kunnen kopen en tegelijkertijd genieten van de levendige marktsfeer. De markt in Scheldewindeke en Gijzenzele: dat is lokaal shoppen, je draagt ook bij aan de duurzaamheid. Je spot ook marktkramers die fier zijn op hun ambachtelijke producten. Wie lokaal winkelt is ook milieubewust. De markt is ook een ontmoetingsplaats. Je komt er steevast kennissen, vrienden,…tegen, het leidt tot sociaal contact en gezellige praatjes, weet – je – datjes,…Je kan het marktbezoek combineren met een bezoek aan lokale winkels. Noteer alvast: woensdag 7 mei, 10 u. Uit alle kaartjes zal schepen van markten Ruben De Gusseme, de winnaars loten. Met wat geluk ben je bij de prijswinnaars.
Na WO II wordt markt Windeke opnieuw opgestart
De wekelijkse woensdagmarkt in Scheldewindeke werd na WO II opnieuw opgestart. Op woensdag 12 april 2023 werd de 75 ste verjaardag van markt Scheldewindeke in een feestelijk jasje gestopt. Door de nabijheid van het station kwamen ook tal van bezoekers in de late jaren veertig, vijftig,…tal van marktbezoekers per trein naar de markt in Scheldewindeke. Na WO II een druk bezochte markt. Te koop: bloemen, vlees, zuivelproducten, vis, regenmantels, hoeden, mutsen, ondergoed, kleren (zondagse en werkkledij). Een tijd lang werden er op de woensdagmarkt ook biggen, kippen en konijnen,…te koop aangeboden. Al die jaren wordt het marktplein omgetoverd tot een plek van ‘merchandise’. Intussen zijn er heel wat gevestigde marktkramers, zoals bijvoorbeeld Vishandel Janssens uit Oostende (al decennia trouw op post), die je niet meer kan wegdenken. Elke woensdag in het hartje van Windeke, een komen en gaan van vertrouwde gezichten. De markt zorgt voor ontmoeting en gezelligheid.
In de vroegere eeuwen was er ook al een marktdag in Scheldewindeke. In een oorkonde van 1686 wordt vermeld dat de Markies van Rode, heer van Scheldewindeke, een verzoek heeft ingediend om de toen in verval geraakte markt opnieuw in te richten. De Raad van Vlaanderen gaat niet in op het verzoek. We citeren: ‘De markten van het platteland waren de ondergang van de markten van de steden en dat het beter is dat de markt van Windeke wordt afgeschaft’. Andere bronnen beweren dat de markt in die tijd verkocht zou zijn aan Zottegem. Wel zeker, in 1845 werd de markt verpacht aan Zottegem voor 100 jaar.
In een archiefstuk van 1735 blijkt dat de marktplaats gelegen was aan de andere kant van de kerk, in de Sint – Kristoffelstraat. In de 19 de eeuw bevonden zich rondom het marktplein fraaie burgerhuizen, een aantal bestaan nog. Het schepenhuis werd circa 1860 gesloopt. Het maakte deel uit van de herberg ‘In St.- Hubert’. Ook de gevangenis en de schandpaal waren daar vlakbij aan de markt ingeplant. Aan de kerk bij de kerkhofmuur stond een rij kleine woningen, waarvan één woning na 1860 dienst deed als gemeentehuis (alle woningen werden gesloopt in 1960). In de zuidoostelijke hoek van het plein (naast het kerkhof) stond vroeger ook de gemeenteschool. Enkele jaren geleden werd in Gijzenzele ook een wekelijkse markt gelanceerd. Elke maandagvoormiddag kan men er terecht op het Sint – Bavoplein. Het initiatief werd in Gijzel fel toegejuicht. De markt krijgt elke week heel wat bezoekers over de vloer. April is de ‘Maand van de Markt’ en dat laat men ook in Gijzenzele niet passeren. Wie de markt in Gijzel bezoekt, maakt eveneens kans op het winnen van een waardevolle prijs. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle)