Dierenwelzijn verdient zichtbaarheid in Zwalm

“Duidelijk aanspreekpunt is geen overbodige luxe” aldus Zwalmse N-VA partijvoorzitter Sarne De Vlieger en tevens professor diergeneeskunde.

In Zwalm houden inwoners van dieren. In tuinen, weides, stallen en huiskamers worden honden, katten, kippen en paarden met zorg omringd. Maar wie in onze gemeente met vragen zit over dierenwelzijn – van zwerfkatten tot diervriendelijke rattenbestrijding – zal op de gemeentelijke website vergeefs zoeken naar een aanspreekpunt. En dat is opmerkelijk.

 

N-VA Zwalm bracht het thema opnieuw onder de aandacht met een persbericht.

“Zwalm is de enige Oost-Vlaamse gemeente waar er formeel géén schepen voor dierenwelzijn is aangeduid,” stelt partijvoorzitter Sarne De Vliegher, professor diergeneeskunde. “Hoewel de bevoegdheid blijkbaar bij schepen Van Canneyt ligt – zoals blijkt uit de notulen van het schepencollege – wordt dat nergens helder gecommuniceerd. Niet in de Zwalmse Post, niet op de website.”

Het is volgens De Vliegher een gemiste kans. “Dierenwelzijn is vandaag een volwaardig maatschappelijk thema. Net daarom roept minister Ben Weyts alle 15 Vlaamse gemeenten zonder formele schepen van dierenwelzijn op om alsnog werk te maken van een duidelijk aanspreekpunt. En dat ondersteunen wij met overtuiging. Ook in Zwalm.”

 

Het is uiteraard niet de bedoeling om een extra schepen aan te stellen – dat benadrukt N-VA Zwalm expliciet. Maar door de bevoegdheid zichtbaar en ondubbelzinnig toe te wijzen aan een schepen, krijgt het thema de aandacht die het verdient. “Dat is belangrijk, niet alleen symbolisch maar ook praktisch,” stelt De Vliegher. “De bevoegde schepen kan dan bijvoorbeeld het voortouw nemen in een lokaal zwerfkattenbeleid, het overleg met dierenartsen rond sterilisatiepremies op gang trekken, of een meldpunt opzetten voor dierenverwaarlozing.”

 

Volgens De Vliegher is er bovendien een belangrijke link tussen dierenmishandeling en intrafamiliaal geweld – een verband dat ook in wetenschappelijk onderzoek steeds meer aandacht krijgt. “Ook daar ligt een kans voor een lokaal bestuur om met verschillende diensten samen te werken aan sensibilisering.”

 

In de vorige legislatuur had Zwalm overigens wél een schepen die expliciet bevoegd was voor dierenwelzijn. N-VA Zwalm pleit er dan ook voor om die lijn opnieuw op te pikken. “We willen als partij geen punt maken om te polariseren,” aldus De Vliegher. “Maar wél om aan te moedigen. Duidelijkheid bieden aan burgers – over wie aanspreekpunt is voor een thema dat hen raakt – is gewoon goede communicatie.”

 

De bal ligt nu bij het gemeentebestuur. “We hopen dat het bestuur het signaal ernstig neemt,” besluit N-VA Zwalm. “Een zichtbaar aanspreekpunt, een duidelijke naam, een plek op de website: het zijn kleine stappen die een groot verschil kunnen maken. Voor onze inwoners én voor hun dieren.”

 

Wie meer informatie wenst, kan terecht bij Sarne De Vliegher via sarne.devliegher@n-va.be of op 0473 92 39 75.