Schepencollege weigert vergunning voor Foresco (Mopal): Idegem haalt opgelucht adem

Idegem. Het stadsbestuur van Geraardsbergen heeft op 7 april 2025 een omgevingsvergunning van Foresco Sort & Repair (gekend als Mopal NV) geweigerd. Het palletverwerkend bedrijf, gevestigd in de Ankerstraat in Idegem, vroeg een nieuwe vergunning aan voor een periode van 15 jaar, maar botst op bezwaren rond mobiliteit, hinder en natuurwetgeving. Ook de onvrede bij buurtbewoners klonk luider dan ooit.

Het college van burgemeester en schepenen gaf een negatief advies na een grondige evaluatie van de impact van het bedrijf op de directe woonomgeving. “De exploitant is niet in staat om de veroorzaakte hinder tot een aanvaardbaar niveau te beperken”, klinkt het. Bovendien zou de aanwezigheid van het bedrijf op langere termijn haaks staan op de geplande beleidsontwikkelingen voor deze watergevoelige en deels recreatieve zone. Ook juridisch zijn er bezwaren: de aanvraag botst op beperkingen in de natuurwetgeving.

Verkeersinfarct door dorpskern
Het zwaar vrachtverkeer dat dagelijks richting Mopal NV dendert, zorgt al jaren voor frustratie bij de bewoners van Idegem. De Ankerstraat is smal, bochtig en niet voorzien op systematisch zwaar vervoer. Vrachtwagens moeten zich wringen door een dorpskern waar ook nog eens een basisschool – De Dolfijne School – en een NMBS-station liggen. In de spits leidt dat tot gevaarlijke situaties.

Ook structureel schiet de infrastructuur tekort. De ontsluitingswegen – Hollestraat, Driesstraat en Ankerstraat – maken deel uit van het functioneel fietsroutenetwerk en sluiten aan op het jaagpad langs de Dender. “Dat zorgt voor conflicten tussen zwaar vervoer en functioneel of recreatief fietsverkeer. Dit is niet houdbaar”, stelt het college.

Tijd voor verplaatsing
De bewoners benadrukken dat ze niet tegen het bedrijf op zich zijn, maar dat de locatie onhoudbaar geworden is. “De omgeving van het sas wordt binnenkort recreatief heringericht. Dit is het ideale moment om een nieuw hoofdstuk te schrijven, mét respect voor leefbaarheid en veiligheid.”

Volgens artikel 68 van het Omgevingsvergunningsdecreet kan een vergunning enkel voor een bepaalde termijn toegekend worden op verzoek van de aanvrager of in uitzonderlijke gevallen. In dit dossier acht het stadsbestuur een vergunning voor 15 jaar onverantwoord, zowel wat betreft leefomgeving als mobiliteit.

Met de weigering geeft het college een duidelijk signaal: de combinatie van zwaar industrieel vervoer en een kwetsbare dorpskern is niet langer verdedigbaar. Wat nu volgt, is de verwachting dat het bedrijf – in overleg met de stad – werk maakt van een toekomstgerichte oplossing. De bewoners hopen alvast dat het dit keer niet bij een belofte blijft.

Julien Borremans