OMWONENDEN GEVEN TEGENWIND TEGEN MEGAWINDMOLEN LANGS E40

PLANNEN VOOR MEGAWINDTOREN LANGS E-40 IN WETTEREN EN OOSTERZELE – OMWONENDEN GEVEN TEGENWIND

De plannen voor de installatie van een megawindmolen van zo’n 230 meter hoog maken de bewoners in de zone rond de voorziene locatie ernstig bezorgd. Zij verenigen zich dan ook in een actiegroep en starten een petitie tegen deze plannen. Van het type windmolen in kwestie staat momenteel één exemplaar aan land en wel in de Gentse havenzone. Dus buiten een bewoonde, landelijke omgeving.

Bruno Pessendorffer, woordvoerder van de actiegroep Tegenwind

Er loop een omgevingsvergunning aangevraagd door het Antwerpse bedrijf Storm voor de bouw van een windturbine aan Volkershouw in Wetteren met een hoogte van 232 meter, de Eiffeltoren in Parijs is 312 meter hoog en het Atomium in Brussel slechts 103.
Met een wiekdiameter van 163 meter en een tiphoogte van zowat 230 meter torent deze megawindmolen tweemaal hoger dan de KBC-toren in Gent. Hoewel hij een grotere stroomcapaciteit biedt, heeft hij echter een uitgesproken impact op mens en omgeving. Onder meer voortgaand op informatie vanwege het projectbedrijf en de betrokken instanties, onderzochten omwonende leden van de actiegroep, vanuit hun eigen expertise ter zake, de verscheidene aspecten van de impact qua onder meer geluidshinder, slagschaduw, ondergrond, waterhuishouding, fauna, milieu en landschap.
 

De resultaten hiervan versterken de bezorgdheid omtrent de leefbaarheid voor de omwonenden in een wijde omgeving. Zo werd vastgesteld dat er in het project mogelijk niet steeds gesteund werd op grondige, precieze en relevante gegevens voor de specifieke locatie. Bij gebrek aan empirische gegevens voor de inplanting in een landelijke en bewoonde omgeving van zulke gigantische windmolens worden ook vragen gesteld bij de aannames en vooropstellingen over de uiteindelijke reële praktische impact ervan.
In de context van het lopende openbaar onderzoek en de aangevraagde omgevingsvergunning worden dan ook onderbouwde bezwaren geformuleerd en wordt ook een formeel juridisch traject overwogen.

De actiegroep roept alle omwonenden en geïnteresseerden op om deel te nemen aan de opgestarte petitie (zie QR-code hieronder) en eventueel ook in eigen naam mee bezwaar aan te tekenen tegen de plannen. Voorts gaat de actiegroep graag ook open en constructief overleg aan met het gemeentebestuur van Wetteren en Oosterzele. In de volgende periode worden nog verscheidene initiatieven voorzien. Wordt vervolgd…