Burgerbeweging DOK waarschuwt voor mogelijke privatisering woonzorgcentrum Denderoord

Geraardsbergen. De geruchten over een mogelijke privatisering van het woonzorgcentrum Denderoord blijven de gemoederen in Geraardsbergen beroeren. Volgens de kersverse burgerbeweging DOK (Dender Opbouw Komitee) is er meer aan de hand dan louter speculatie. De beweging roept het stadsbestuur op tot transparantie en burgerparticipatie in dit dossier.

“Wij baseren ons niet op geruchten of roddels,” zegt Marleen Francq, woordvoerster van DOK. “Maar wanneer meerdere personeelsleden ons hun bezorgdheid uiten, kunnen wij dat niet zomaar negeren.”

Publiek woonzorgcentrum onder druk
Volgens DOK wordt er binnen het stadsbestuur gesproken over de toekomst van woonzorgcentrum Denderoord, en zou privatisering één van de pistes zijn die op tafel ligt. De situatie wordt volgens hen op zo’n manier voorgesteld dat het lijkt alsof er slechts twee opties zijn: een volledige overdracht aan de private sector of een publiek-private samenwerking.

“Dat zijn fundamentele keuzes die niet achter gesloten deuren mogen genomen worden,” stelt Francq. “Zowel het personeel als de bewoners hebben recht op duidelijkheid en inspraak.”

Gevolgen voor personeel én bewoners
De burgerbeweging waarschuwt voor de gevolgen van een mogelijke privatisering. Volgens DOK ligt de gemiddelde dagprijs in private rusthuizen tot 200 euro per maand hoger. Daarnaast wijzen ze op de lagere personeelsbezetting in veel commerciële woonzorgcentra, wat zou leiden tot hogere werkdruk en een lagere kwaliteit van zorg.

“We willen geen paniek zaaien,” benadrukt Francq. “Maar het zijn net de woonzorgcentra in de private sector die vaker onder verhoogd toezicht worden geplaatst wegens mistoestanden.”

DOK trekt ook een politieke lijn door het dossier. Volgens DOK herinnert het huidige traject verdacht veel aan wat eerder gebeurde met het openluchtzwembad.

“Ook daar werd jarenlang slecht bestuurd, waarna men plots met een radicale beslissing kwam: sluiting en afbouw, zonder enige vorm van inspraak. Willen we datzelfde scenario voor onze ouderenzorg?”

Oproep tot échte participatie
De beweging roept het stadsbestuur en in het bijzonder de schepen van participatie op om dringend een participatief traject op te starten rond ouderenzorg.

“Er wordt vaak verwezen naar burgerparticipatie, maar nu is het moment om die belofte waar te maken,” besluit Francq. “Betrek burgers én personeel bij dit cruciale aspect van de toekomst van onze stad.”

De discussie rond de toekomst van WZC Denderoord belooft volgens de burgerbeweging de komende weken verder op te laaien, zeker nu het dossier ook op de politieke agenda verschijnt.

Julien Borremans