© Google

Spontane staking leerkrachten OLVC campus Bevegem na plotse bekendmaking verhuizing

Woensdagochtend legden de leerkrachten van het Onze-Lieve-Vrouwcollege campus Bevegem in Zottegem spontaan het werk neer. De lessen in de school startten hierdoor pas om 10.30 uur. De actie is er gekomen nadat de leerkrachten een bericht hadden gekregen van de directie waarin stond dat de volledige derde graad van de school zal verhuizen naar de campus in Grotenberge.

Dat de derde graad verhuist heeft te maken met het sluiten van de campus Centrum van de school. Door de directie werd daarom beslist dat vanaf september 2027 alle eerste en tweede graden van het Onze-Lieve-Vrouwcollege in de campus Bevegem zullen ingericht worden en de derde graad in campus Grotenberge. Hierbij wordt een nieuwbouw voorzien in campus Bevegem en om dat vlot te laten verlopen zullen de klassen van de derde graad van campus Bevegem al in september 2025 in Grotenberge worden ingericht.

“Deze plotse beslissing, die zonder voorafgaand overleg met leerlingen of personeel werd genomen, zorgt voor grote ongerustheid binnen de schoolgemeenschap”, klinkt het bij de leerkrachten. “De communicatie over deze ingrijpende maatregel werd pas vandaag verstuurd, wat leidde tot grote verwarring. Door het laattijdige karakter van deze boodschap hadden leerlingen en leerkrachten geen enkele kans om zich mentaal of praktisch voor te bereiden op deze onverwachte verandering. Uit protest organiseren de leerlingen op 8 mei een zitstaking. Ze komen wel naar school, maar zullen geen lessen volgen zolang er geen gehoor wordt gegeven aan hun bezorgdheden. De actie is breed gedragen en wordt via interne kanalen verder verspreid om de impact te vergroten.”

“De verhuis brengt bovendien tal van praktische problemen met zich mee”, klinkt het verder. “Leerlingen die momenteel met het openbaar vervoer komen, zullen hun lessen niet op tijd kunnen bereiken. Activiteiten zoals de 50-dagenviering en de Griekse dag, die normaliter met de volledige jaargroep plaatsvinden, dreigen hun betekenis en samenhang te verliezen doordat ze met onbekende leerlingen van een andere campus moeten doorgaan. Leerkrachten die in meerdere graden lesgeven, zullen noodgedwongen moeten pendelen tussen verschillende locaties, wat een impact heeft op hun planning en werkdruk. Deze beslissing dreigt het pedagogisch en sociaal klimaat in de derde graad ernstig te verstoren. De leerlingen vragen dan ook dringend om dialoog, transparantie en overleg. Er is nood aan een oplossing die gedragen wordt door de hele schoolgemeenschap.”