Gewelddadige minderjarige noodgedwongen vrijgelaten door plaatsgebrek in gesloten jeugdinstellingen

Een jeugdrechter in Gent moest op 8 mei een minderjarige, gekend voor zware geweldfeiten, noodgedwongen vrijlaten wegens plaatsgebrek in de gesloten jeugdinstellingen. Het parket van Oost-Vlaanderen vestigt opnieuw de aandacht op dit structurele en zorgwekkende probleem.

Minderjarige ontvlucht instelling na voorleidingen

De 15-jarige jongere werd in het verleden al drie keer eerder voorgeleid voor de jeugdrechter, onder andere voor een gewapende overval, diefstallen met geweld, afpersingen en inbreuken op de wapenwet. Na zijn laatste voorleiding werd hij geplaatst in een gesloten instelling, maar daar liep hij weg. Op 26 april 2025 werd hij opnieuw gearresteerd, nadat hij op heterdaad werd betrapt bij het dealen van drugs. Bij zijn arrestatie bleek hij bovendien in het bezit van een dolk, wat het voor de politie bijzonder risicovol maakte.

Geen plaats beschikbaar, ondanks beslissing van jeugdrechter

De minderjarige werd opnieuw voorgeleid, waarop de jeugdrechter besliste hem nog eens te plaatsen in een gesloten instelling. De bevoegde diensten van de Vlaamse overheid deelden echter mee dat er nergens een plaats beschikbaar was – ook niet in de instelling die hij voordien ontvluchtte en waar hij juridisch gezien nog steeds geplaatst is. De jeugdrechter stond voor een voldongen feit en had dan ook geen andere optie dan de jongere vrij te laten onder voorwaarden. Volgens het parket is dit geen alleenstaand geval. Enkele weken geleden werd een andere 16-jarige jongere, ook gekend voor ernstige feiten zoals poging tot doodslag, afpersing en diefstal met geweld, eveneens geplaatst door de jeugdrechter. Enkele dagen later bleek dat de betrokken instelling, ondanks de rechterlijke beslissing, de jongere opnieuw naar huis had gestuurd.

Structureel tekort bedreigt werking van justitie en veiligheid

Het parket van Oost-Vlaanderen benadrukt dat deze situatie het gevolg is van een jarenlange structurele verwaarlozing. (Jeugd)rechters kunnen hun wettelijke opdrachten niet langer uitoefenen wanneer beslissingen niet worden uitgevoerd door een gebrek aan capaciteit. Magistraten en politiediensten nemen dagelijks hun verantwoordelijkheid op om de veiligheid van elke burger te garanderen. Het aanhoudende tekort aan opvangcapaciteit maakt het echter onmogelijk om dit basisrecht te garanderen.

Parket dringt aan op duurzame oplossing

Ondanks deze uitdagingen blijft het parket van Oost-Vlaanderen zich samen met politiediensten en hulpverleningsinstanties elke dag inzetten in het belang van de samenleving én de betrokken minderjarigen. Het parket blijft aandringen op een duurzame oplossing en roept de beleidsinstanties op om snel werk te maken van bijkomende capaciteit, zodat de veiligheid en rechtszekerheid voor iedereen gegarandeerd blijft.