Brakelse gemeenteraad

Geen gemeentelijke toeslagen voor schoolmaaltijden in Zwalm en Brakel

Zowel in Zwalm en Brakel werd de vraag gesteld of de gemeentelijke overheden willen bijleggen voor schoolmaaltijden.

In de Vlaamse regering is het minister  Caroline Gennez die het voorstel deed voor maaltijden waarbij de gemeentebesturen moeten bijleggen. In gemeenten waar Vooruit niet in de meerderheid zit lijkt dit voorstel weinig succes te hebben.

In Zwalm is oppositiepartij Vooruit vragende partij. 

Patrick Moreels: “Voor het aanmoedigen tot extra gezonde maaltijden voor alle lagere schoolkinderen voorziet de hogere overheid via het regeerakkoord in een toelage van 61000 euro voor Zwalm.

Aan de gemeente zelf wordt gevraagd om 73 euro per kind aan te vullen.

Hierdoor zou een mooi bedrag van 170 euro vrijkomen per kind, per jaar, waarmee dan gezonde maaltijden verstrekt kunnen worden.

De school, of de ouders kunnen dan zelf invullen of ze dat onder vorm van een ontbijt, soep, fruit, vieruurtje aanbieden of met een volwaardig middagmaal.

Vooruit Zwalm betreurt dat dit aanbod wordt afgewezen door het Zwalmse bestuur. Op een gemeentelijke begroting maakt dit weinig verschil, maar voor kinderen uit kansarme, of pakweg éénoudergezinnen scheelt dit een slok op een borrel. Zoiets ligt in de lijn van een schooltoelage, of kindergeld en komt uitsluitend het kind ten goede. Voor drukke gezinnen komt hierdoor ook wat extra tijd vrij.

Het bedrag van 170 euro kan op die manier worden uitgespaard of gebruikt worden om de eindjes beter aan elkaar te knopen, zonder dat er moet ingeboet worden op gezonde maaltijden voor de kinderen. En daar is het uiteindelijk om te doen.

Jammer van de gemiste kans en het opnieuw betonen van hardvochtigheid door dit liberale bestuur, aldus de Zwalmse Vooruit.”

Reactie van Karen De Colfmacker ( Open Vld Samen Sterk Zwalm) : “Het gemeentebestuur Zwalms stapt niet mee in het project.

In onze gemeente lopen gemiddeld 600 kinderen school, aldus bevoegd schepen Karen De Colfmacker.
Dat zou neerkomen op een recurrente meerkost van 45.000 euro voor de gemeente.
Die middelen zijn niet voorzien en bovendien beschouwen wij het aanbieden van maaltijden op school niet als een taak van de overheid, maar als een verantwoordelijkheid van de ouders.
In het kader van de opmaak van de meerjarenplanning geven de Zwalmse basisscholen alvast het signaal dat de middelen die Vlaanderen nu voorziet, beter ingezet zouden worden voor de structurele ondersteuning en investeringen in schoolinfrastructuur.
Wat ons betreft is het veel zinvoller om te blijven inzetten op sensibilisering rond gezonde voeding en gezonde tussendoortjes. Dat is wel een kerntaak van het onderwijs.
Bovendien lijkt de insteek van de Vlaamse overheid misschien wel nobel maar is het allerminst een effectieve maatregel om kinderarmoede tegen te gaan.
Gerichte steun, via het OCMW, voor wie het echt nodig heeft, is dat echter wel.
En daar zetten wij als gemeente Zwalm, via ons reglement socio-culturele participatie, sterk op in.”
Brakel 
In Brakel stelde Jeroen Vercruysse (GROEN) een vraag over de bijleg bij schoolmaaltijden.
Burgemeester Alexander De Croo (Open Vld) ziet dat niet zitten. ” Wij hebben niks te zeggen in het gemeenschapsonderwijs en het Vrij onderwijs. Waarvoor zouden wij dit moeten betalen. Dit is het afwimpelen van zaken naar lagere overheden. Het enige net waar we dit mogelijk kunnen overwegen is het gemeenteonderwijs.”