Zottegem voorziet toch nog burgerbudget voor lokale klimaatprojecten

Vanuit de betrachting om samen met de inwoners te streven naar een positieve klimaatimpact en hen actief te betrekken bij het bouwen aan een duurzaam Zottegem, lanceerde de stad vier jaar geleden het zgn. Burgerbudget Klimaat. Hierbij kunnen door zowel inwoners en verenigingen als scholen en bedrijven duurzame projectvoorstellen ingediend worden en onder de winnende projecten wordt in totaal een bedrag van 10.000 euro verdeeld om deze dan ook in de praktijk om te zetten. In 2022 werden de inrichting van een klimaatvriendelijke speelplaats in basisschool De Groene Poort Sint-Maria-Oudenhove en de vergroening van de dorpskern Elene door de inrichting van het Molenwaterparkje de twee winnende projecten. In 2023 werden acht projecten ingediend en ging er uiteindelijk 5.000 euro naar het Vergroeningsproject dorpskern Velzeke en telkens 2.500 euro naar het mobiliteitsproject ‘Iedereen blijvend op de fiets’ van Gezonde Buurt Panacea en naar ‘Opfleuren van de Heldenlaan’. Vorig jaar werden drie voorstellen ingediend en ging alleen 5.000 euro (dit is het maximale bedrag dat een project kan krijgen) naar de Bernadetteschool Grotenberge voor de realisatie van een groene speelomgeving.

NOG WEL DE INTENTIE?

Door de stad wordt nu meegedeeld dat ook dit jaar, voor de vierde keer dus, 10.000 euro burgerbudget voorzien wordt voor lokale klimaatacties. In vergelijking met voorgaande jaren – toen  moesten de projectvoorstellen al in april ingediend zijn, begon de stemronde in juni en werden de winnende projecten reeds in augustus bekendgemaakt – verloopt de hele procedure ditmaal echter met enkele maanden vertraging. Omdat er tot dan nog geen oproep werd gedaan om opnieuw voorstellen voor klimaatprojecten in te dienen, bracht ZiZo-raadslid Heidi Schuddinck dit trouwens in de meizitting van de gemeenteraad te berde met de vraag of het stadsbestuur nog wel de intentie had om het Burgerbudget Klimaat opnieuw te organiseren. Naar haar zeggen deed zij dit mede nadat een geïnteresseerde burger tot tweemaal toe per mail tevergeefs bij het stadsbestuur hieromtrent had geïnformeerd. Opvallend was dat zij en de betrokken burger wel meteen antwoord kregen nadat zij haar verzoek indiende om deze aangelegenheid aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen.

PRAKTISCH

Volgens milieuschepen Jenne De Potter heeft de vertraging te maken met een herziening van sommige punten in het Burgerbudget- Klimaat-reglement. Over welke aanpassingen het gaat, wordt door de stad weliswaar niet gecommuniceerd. Wat er ook van zij, ditmaal kunnen de projectvoorstellen tot en met 11 augustus ingediend worden. De voorstellen moeten kaderen binnen deze vier grote thema’s: vergroening of bebossing, renovatie en hernieuwbare energie, water en droogteproblematiek, duurzame mobiliteit. Eerst zal door de stad (college en diensten milieu/ruimte) nagegaan worden welke van alle ingediende voorstellen in aanmerking komen en daarna worden alle weerhouden voorstellen beoordeeld door een jury. De evaluatie van deze jury telt voor 50 % mee in de eindbeoordeling. De overige 50 % komt van de Zottegemnaar die van 25 september tot 23 oktober zijn/haar stem zal kunnen uitbrengen. De voorwaarden waaraan een project moet voldoen, zijn terug te vinden in het reglement dat via onderstaande link kan geraadpleegd worden. Dit burgerbudget-project verloopt overigens volledig via zottegem.be/burgerbudgetklimaat, zowel voor het indienen van voorstellen als om het project mee te volgen (ook mogelijk door mensen die geen voorstel indienen) en later te stemmen.