Baanwielrennen: AVS-cup in Gent

schermafbeelding-2017-01-07-om-18-09-28

Gent, 11/01/2017: Zaterdag 7 januari stond in het Wielercentrum Eddy Merckx terug een manche van de AVS-cup op het programma. Voor de aspiranten was het na een rust van 5 weken hoog tijd dat ze terug hun snelle benen mochten tonen, voor de nieuwelingen en dames jeugd was het een afspraak tussen de BK’s in. Daar er in Roubaix geen wedstrijden op het programma stonden reisden enkele van de beteren uit Noord-Frankrijk naar Gent om zich te meten met hun noorderburen.

Aspiranten jongens

Bij de jongste aspiranten liep die kennismaking eerder ongelukkig af. In het eerste nummer, de scratch, kwam onze zuiderbuur Forte samen met Milan Van den Haute in de bocht ten val en voor beiden zat de eerste meeting van het jaar er al meteen op. Op die wijze had de anders reeds zo sterke Liam Van Bylen nog minder tegenstand. Hij won dan ook vlot de 3 disciplines en zo de meeting. Basiel Baert (WOO Parike) plaatste zich als derde en verving zo mooi zijn minder fortuinlijke clubmakker Milan.

Bij de 13-jarigen is er dit jaar steeds opnieuw een recordopkomst. Ook nu weer daagden 18 renners op, maar met hoeveel de tegenstand ook is, tegen Yoran Van Gucht valt ook dit jaar niks te beginnen. Terug eerste in scratch, temporonden en puntenkoers. Yoran beslist wanneer hij in of voor het peloton rijdt alsof het allemaal niks is.

Bij de 14-jarigen hadden we dit en vorig seizoen keer op keer een duel tussen het Waaltje Detalle en de man uit Puurs Dalving, maar dit keer kwam Baptiste Trenteseaux uit Tourcoing zich met de zaken bemoeien, deze jongeman staat in Roubaix autoritair aan de leiding in beide challenges. Hij bleek voor onze beide top-pistiers een klasse te sterk en deelde de lakens uit. Telkens hij versnelde reed hij vlot van de tegenstand weg, hij won dan ook met overmacht de 3 nummers en nam zo de bloemen mee naar huis.

Aspiranten meisjes

Bij de meisjes 7 rensters aan de start, 3 bij de 13-jarigen en 4 bij de 14-jarigen, daarbij de Noord-Franse Fouquet die in Roubaix keer op keer de maat neemt van de lokale meisjes. Hier had zij echter wat aanpassing nodig aan de piste. Bij de 13-jarigen liet Vlaams kampioene Rottiers in de scratch een steekje vallen, maar raapte dat mooi weer op in temporonden en puntenkoers om zo de bloemen mee te nemen naar West-Vlaanderen. Bij de 14-jarigen is het keer op keer een steekspel tussen de Antwerpse Cools en de Westvlaamse Van Hove waarbij De Keyser (ook Westvlaamse) zich meer en meer als derde hond in de strijd werpt. In de scratch zette Cools enkele keren een aanval op maar werd steeds teruggehaald door Van Hove die uiteindelijk de sprint won. In de temporonden was er evenwel geen kruit opgewassen tegen Cools die Van Hove beetje bij beetje afmatte en zo stand weer in evenwicht bracht. In de puntenkoers haalde de Antwerpse weer fors uit en leek lange tijd solo naar de meet te snellen terwijl ze onderweg alle sprints op haar naam zette, op enkele ronden van het einde achtte Fouquet echter haar moment gekomen en haalde fors uit. Zij beende Cools bij en klopte haar in de eindsprint. Cools mocht wel met de bloemen van de dagzege naar Kontich.

Nieuwelingen

Bij de nieuwelingen stond alles in het teken van de strijd tussen Waeyaert en Deweirdt die met nog 2 manches te gaan slechts 4 punten verschil telden in de tussenstand van de AVS-cup. Maar een stevige verkoudheid verlamde de benen van de Mellenaar die zo een 4de zege op rij in de eindstand fel gehypothekeerd ziet. Ook hier Noord-Frans gezelschap met Bastien Lechantre, leider van Roubaix, die voor de derde keer deze winter opdaagde in Gent. In de scratch won Waeyaert de eindsprint en werd Zottegemnaar Ben Squire mooi derde. In de temporonden zette Milan Fretin een aanval op met Ben Squire, zij verzamelden zo de meeste punten en werden 1 en 2. In de puntenkoers waren Laurent Claeys en Velzekenaar Joost Bekaert oppermachtig maar toonde ook onze Fransman zijn kunnen door de 3de plaats te versieren met een mooie aanval op het einde van de wedstrijd. Waeyaert nam de dagbloemen mee naar huis, Squire en Bekaert palmden plaatsen 5 en 6 in terwijl Deweirdt met een 8ste plaats de schade wist te beperken. Hij telt nu 19 punten achterstand op Waeyaert in de stand om de AVS-cup met nog enkel de finale op 21 januari op het programma.

Dames jeugd

Bij de dames jeugd 16 meisjes aan de start, 14 onder hen zijn nieuwelingen, bij de junioren waren er 2 met de nationale selectie aan het werk in Apeldoorn, van de anderen kwamen enkel Tatjana Theunis en Elise Antonissen opdagen. In de scratch bleef het zoals dikwijls kalm waardoor terug een eindsprint met de ganse meute werd geserveerd. Katrijn De Clercq zette de sprint goed in en reed als eerste over de streep, Luna Renders werd tweede en zo blijkt de sterkte van de Oosterzeelse rensters ook in het nieuwe jaar al dadelijk een feit. Theunis haalde het bij de junioren.

In de temporonden was het gezien de afwezigheid van een aantal rensters goed uitkijken en juist timen. De Clercq pikte er de juiste sprints uit en won er 5 van de 16, net voldoende om Renders met 4 sprints achter zich te houden. In de 14de was een fotofinish nodig om de dorpsgenoten uit elkaar te houden. Achter hen 3 meisjes met elk 2 gewonnen sprints die op basis van hun plaats in de eindsprint werden geklasseerd. De Rocker (Wetteren) haalde het voor clubgenote Tierolf (Schellebelle) en de Kempense Kemps. Theunis haalde het vlot bij de junioren, zij won bijna elke sprint.

In de afsluitende puntenkoers zette halfwedstrijd Theunis een mooie aanval op en reed weg met Anthonissen. De nieuwelingen reageren niet en zo reden de twee leeftijdscategorie ën elk hun eigen koers met een halve ronde verschil. Theunis bleek te sterk voor haar concurrente en won vlot. Bij de nieuwelingen was het een stuk spannender. Na 3 van de 4 sprints werd het even rekenen want bij het ingaan van de eindsprint voor dubbele punten stond De Clercq op kop met 11 punten maar Renders, De Rocker en Fien Ghysels hadden er elk 5 verzameld, m.a.w. nog 4 kandidaten voor de zege in deze discipline. Het werd daardoor een fel betwiste eindstrijd waarin Renders het haalt voor De Clercq en Van Mechelen terwijl De Rocker 4de wordt. Zo bezetten onze regiorensters terug de eerste 3 plaatsen met De Clercq voor Renders en De Rocker. Drie op een rij voor de Oosterzeelse en meteen de zege in de meeting. Renders is logisch tweede Gemke De Rocker het podium volledig maakt. Voor de tweede keer op iets meer dan een week onze 3 regiorensters samen als podium van de dagzege.

Junioren

Bij de junioren werd Theunis de winnares van de dagzege voor Anthonissen.
Met nog enkel de finale te gaan op 21 januari lijken de Vlaamse kampioenen Theunis en De Clercq gewonnen spel te hebben met een voorsprong op de tweede van resp. 57 en 66 punten. Bij de nieuwelingen heeft Renders een serieuze optie genomen op de tweede plaats met een voorsprong van 16 punten op De Rocker, maar zij heeft nog geen gewonnen spel, in de finale mag men nog stevig strijd verwachten.