Baanwielrennen: finale AVS-cup

5t7a2502

Gent, 23/01/2017: Zaterdag 21 januari werd in Gent op de velodroom de finale van de AVS-cup georganiseerd. Wie de reportage die avond op AVS of Stories TV heeft gezien weet dat er opnieuw dapper en spektakelrijk werd gefietst en onze regio de podia hielp bevolken.  

Dit keer reden de aspiranten meisjes niet in een aparte reeks maar werden ze ingedeeld bij een jongensreeks. De eerste reeks, deze van de aspiranten 12 jaar kreeg aldus wat extra renners via de 3 aanwezige meisjes 13 jaar en het enige meisje van 12 jaar, de Nederlandse Roos Huybers, zij kwam tweemaal van het noorden naar Gent en werd zo de eindwinnares in haar categorie, zij werd beloond met een mooi trui, een grote bos bloemen en een mand streekproducten.

Wel jammer dat er dit jaar geen enkel meisje van het geboortejaar 2005 de stap naar de piste waagde, in deze technische discipline is “jong geleerd, oud gedaan” zeker geen loze slogan. Bij de jongens 12 jaar is er gelukkig wel altijd voldoende bereidheid om de piste te bevolken. Zo ook dit jaar. Liam Van Bylen was het ganse jaar de primus en startte ook nu weer met een overwinning in de scratch, maar in de temporonden schoot zijn voet los met een 11de en laatste plaats in dit onderdeel tot gevolg.

Weg ook alle winstkansen in het dagklassement en dit zette de deur open voor onze streekrenner Milan Van den Hautte om eindelijk de dagbloemen binnen te halen. Van Bylen won wel terug de puntenkoers maar wakkere Milan mocht de eer genieten om voor het eerst deze winter de bloemen en kussen in ontvangst te nemen. Het eindklassement was en bleef voor Van Bylen, maar Van den Hautte werd stevig tweede terwijl Maxence Boelaert als tweede Oostvlaming het podium op mocht voor het brons.

Bij de meisjes 13 jaar was Margot Rottiers opnieuw de sterkste, zij won alle onderdelen en zo het dagklassement, het eindklassement kon haar al niet meer ontglippen, op het podium werd ze geflankeerd door Malaika Fys en Laura Puype uit het Meetjesland.

De jongens 13 jaar reden samen met de meisjes 14 jaar en het waren de Belgische kampioenen Yoran Van Gucht uit Dendermonde en Aaike Cools die terug in alle onderdelen de plak zwaaiden. Zowel dagklassement als eindklassement schreven ze op hun naam. Yoran werd geflankeerd door Kaj Fretin en Jarne Jonckheere, bij Aaike was enkel Emke De Keyser op het appel, de andere dames bleven afwezig en werden dus niet opgenomen in het eindklassement.

Bij de jongens 14 jaar kwam het opnieuw tot een duel tussen Quinten Dalving en Noah Detalle. Dit jaar trok laatstgenoemde Ardennees steeds aan het langste eind, maar zaterdag kwam hij tijdens de temporonde ten val wat hem de dagzege kostte, Dalving nam de bloemen mee naar Puurs. In het eindklassement was de volgorde omgekeerd. Derde man op het podium werd Renzo Raes.

5t7a2364

Bij de nieuwelingen had Waeyaert in de vorige meeting de eindzege veilig gesteld toen Mellenaar Siebe Deweirdt met een verkoudheid sukkelde. Aandringen had weinig zin. Deweirdt werd wel nog derde in het dagklassement, gewonnen door zijn ploegmakker Giel Barbry, die zo ook zijn eerste dagsucces haalde deze winter. Waeyaert speelde op veilig en eindigde pas vijfde. Zottegemnaar Ben Squire beleefde dan weer zijn gloriedag. Hij zette de puntenkoers naar zijn hand met het winnen van enkele sprints en vooral door het nemen van een bonusronde waardoor hij mooi tweede werd in het dagklassement. Ook Velzekenaar Joost Bekaert toonde zich opnieuw en sprokkelde nog intensief puntjes om zijn derde plaats in het eindklassement extra glans te geven. Hij mocht het podium op samen met de tenoren van deze AVS-cup bij de nieuwelingen Waeyaert die de cup veroverde en Deweirdt die als eerstejaars mooi tweede werd.

Bij de junioren stond er weer geen maat op Nicolas Wernimont (Wetteren) en Fabio Van den Bossche (Laarne) die opnieuw eerste en tweede werden. Na de scratch zag het er even naar uit dat Nicolas ook nog het eindklassement kon binnenhalen omdat Steff Milbou pas 12de eindigde, maar in de temporonden wist Milbou de schade te beperken en zo de eindzege veilig te stellen. Milbou reed alle manches en bouwde zo in de eerste twee een kloof uit die niet meer te dichten bleek, ook niet door superpistier Wernimont. Zij werden zo de nummers 1 en 2 van deze jaargang en als derde kwam Bastian Marchand op het podium, Van den Bossche dichtte de kloof met hem nog in grote mate, maar ook hier was het verschil te groot om het Waaltje nog van de ereplaats te stoten.

De dames jeugd braken dit jaar alle deelnamerecords, maar voor de finale kwam jammer genoeg maar een deel opdagen. Vooral voor juniore Tatjana Theunis was dit jammer. Zij heeft de ganse winter gestreden en moest nu alleen de finale rijden omdat al haar leeftijdsgenoten verstek gaven. Deze jongedame uit Roosdaal heeft de prijs echter niet gestolen, zij was steeds present en toonde heel wat aanvalslust.

Bij de meisjes nieuwelingen was er wel nog voldoende volk komen opdagen om van een wedstrijd te spreken. Hoewel de eerste vier plaatsen in het eindklassement al vast lagen wilden deze dames toch nog eens tonen wat ze in hun mars hebben. Dameswielrennen heeft de naam saai te zijn, maar dat clich é wil deze groep duidelijk ontkrachten. Reeds in de scratch werd er aangevallen, ook in de temporonden viel het niet stil en reed een trio enkele ronden vooruit. Maar telkens weer trok Katrijn De Clercq aan het langste eind.

In de afsluitende puntenkoers trok de Oosterzeelse na de eerste sprint het tempo op met een flukse demarrage, toen niemand volgde besloot ze op haar eentje door te gaan en haalde de groep in. Even later versnelde ze terug en kwam solo toe. Hiermee onderstreepte ze haar seizoen. Zij haalde in deze AVS-cup een totaal van 266 op 270 punten. In het dagklassement haalde Gemke De Rocker (Wetteren) de tweede plaats en Luna Renders (Balegem) de derde, in het eindklassement wisselden beiden van plaats. Daarmee onderstreepten de drie nog eens dat in onze streek goed pisterensters te vinden zijn. Zij hebben alle drie een prima winter achter de rug.

De dag werd afgesloten met een ploegkoers voor nieuwelingen. 13 renners schreven zich in, omdat niemand aan de kant zou moeten blijven reed Brent Van Mulders aan de zijde van Milan Fretin. Zij wonnen alle sprints maar kwamen als gemengd koppel niet in aanmerking voor de dagzege. Deze ging naar het koppel Ben Squire — Brent Beeckman, Siebe Deweirdt vormde koppel met Bram Deschuyffeleer, zij werden tweede door via de eindsprint nog nipt over het duo Waeyaert-Barbry te wippen.

Met deze mooi finaledag viel het doek over de 4de AVS-cup en dat betekent dat het seizoen zijn einde nadert. Volgende zaterdag worden nog enkele titels uitgereikt. Zo zullen de aspiranten strijden om hun BK omnium terwijl de nieuwelingen en dames jeugd hun BK ploegkoers betwisten. Op 4 februari is er dan nog een meeting voor nieuwelingen en junioren voor de Beker van Belgi ë en het seizoen wordt definitief afgesloten in het weekeinde van 17 en 18 maart met een internationale meeting voor heren en dames elite.

Alle info op www.belgiantrackcycling.be.