Oudenaardese rockers breken het kot af

Januari 2017 : De Zuid-Oost-Vlaamse rockliefhebbers kennen ondertussen de band ‘Rhea’. Ze worden voor de onvolledigheid  ‘old school‘ genoemd.

Wisten jullie dat bij twee leden de wortels  in  de Vlaamse Ardennen liggen? In Oudenaarde zijn  Nathan Ysebaert  (de dansende gitarist – zie live opnames – met het sluike haar) en Matthys Machtelinckx  (de bassist) thuis.

https://youtu.be/8g8igtje0BM

Rhea, kort door de bocht:
Op basis van het huidige repertoire presenteren de jongens  zich als  een rockband die zowel een Lotto arena als een kelder in Berlijn kan laten ontploffen. Het is hen ooit gegund. De  zanger kan met zijn indrukwekkende stem  ‘again and again‘ uithalen, schreeuwt met momenten Marilyn Manson (nvdr: shockrocker) naar de poppenkast, maar heeft qua uiterlijk meer weg van en kan ook zo poppy klinken als een Britse korthaar.

 

Een sterk collectief :
De blend van 3 gitaren en een  vette bas, samen met de stuwende drums, doen van bij de eerste noten denken aan het beste uit de  Classic Rock en de Britse rockscène  van de zeventiger jaren, de Grunge van de eeuwwisseling en soms  de Belgische rockscène uit de tachtiger jaren.  Ze roepen bij oudere rockliefhebbers  herinneringen op. Rhea heeft fans van alle leeftijden.

Misschien zijn ze nog te gepolijst om het clubhuis  van een  motorclub in vlam te zetten maar voor het jonge volkje zijn ze  een spoedcursus om eindelijk een gesprek aan te gaan met hun ouders… en grootouders, waarbij ze wel overeen komen. Hun producties zijn geen rommelige garage-opnames maar perfect afgewerkte tapes/takes. Wedden dat het beste nog moet komen!

12606826_10156411153790527_1429650609_n

Er zijn geen snotneuzen meer :  
Ooit had deze redacteur  een losse babbel  met Nathan, toen nog een onbekend veulen dat aan het hekken van de rockfarm kwam snuiven. Ondertussen is hij geschoold als muzikant aan de ‘Hentsche Rockacademie’.  Als jonge snaak verbaasde het  stille water  al met zijn doorleefde kennis over het onderwerp en doceerde  begeesterd (nvdr: tegen  deze  50+er) over fusionrock en over bijna vergeten  muzikanten die 4 decennia geleden al bangelijk vette dingen deden. Toen al was één en ander duidelijk… vandaag in meerdere bands, waaronder Rhea.

De doorbraak van jonge wolven :
Ondertussen zijn ze de finalist van ‘De Nieuwe lichting’, stonden ze op Humo’s RockRally, op de listing van Studio Brussel en veroveren ze de Vlaamse podia. Ze brachten al enkele sterke nummers uit. Never Out Of Sight is ondertussen (in het rockmilieu) een gekende knaller, maar Something Good is zeker zo goed. Hieronder  vind je alles wat je nodig hebt (Everything You Need):

https://www.youtube.com/watch?v=2VUCngnYaWE

Als uitsmijter nog deze video, die ondertussen al een stuk geschiedenis is: De liveopname voor De Nieuwe Lichting 2016 van StuBru.

De volledige line-up:

  • Jorge Van De Sande (20 ♂ Gent (BE)) – Gitaar, Stem
  • Guillaume Lamont (20 ♂ Anzegem (BE)) – Gitaar
  • Nathan Ysebaert (22 ♂ Oudenaarde (BE)) – Elektronica, Gitaar
  • Matthijs Machtelinckx (23 ♂ Oudenaarde (BE)) – Bas
  • Dajo Vlaeminckx (20 ♂ Rotselaar (BE)) – Drum
  • Simon Lamont (23 ♂ Anzegem (BE)) – Percussie

Geschreven door Carl Nys (SjK)

X