Urbanus in KTA Brakel tijdens Po ëzieweek

2963500-49b1b94de3cdf01fa0cbc684c1b726ec

Brakel, 03/02/2017: Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Po ëzieweek van start. Gedichtendag, sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, is h ét po ëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Po ëzieliefhebbers in Nederland en Vlaanderen organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen po ëzieactiviteiten en ook de media klinken die dag een stuk po ëtischer. Het Brakels KTA kon niet achterblijven.  

Dit jaar stond het thema HUMOR centraal op Gedichtendag en tijdens de volledige Po ëzieweek. Vanuit de Werkgroep Taalbeleid werd een resem activiteiten uitgewerkt. Meneer Goossens heeft hier een groot aandeel in gehad. In de voormiddag werden alle tweedejaars verzameld in ons Future Classroom Lab om kennis te maken met wat Gedichtendag precies is, wat het thema inhoudt en ook welke actviteiten ze voorgeschoteld zouden krijgen. Daarna werden de leerlingen in kleinere groepjes gedeeld om aan de slag te gaan met liedjesteksten van Urbanus. Elke groepje kreeg de opdracht om uit vijf lyrics hun favoriet te kiezen. Eenmaal gekozen, werd de leerlingen gevraagd om de tekst te actualiseren. Rond 13u werd de verrassingsact op school verwacht. Niemand minder dan Urbanus himself fungeerde als professionele jury voor de verschillende groepjes.

2963500-d021cb19690a6d54b515292e5783af50

Een onschuldige kinderhand besliste over de volgorde van de optredens. De populairste nummers om in een nieuw jasje te steken, waren “Madammen met een bontjas” en “Ge moogt naar huis gaan”. De leerlingen gaven het beste van zichzelf en verwezen gretig naar de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, het WK Veldrijden van afgelopen zondag en het leven op school. De liedjes werden erg gesmaakt door Urbanus en de talrijk aanwezige leerkrachten van de Werkgroep Taalbeleid. Nadat alle groepjes aan bod kwamen, kon Urbanus de winnaars bekend maken. Na aardig wikken en wegen, werd het eerste groepje (Amber Canoot, Lana Gijsselinck, Lise De Spiegeleer, Evy Detemmerman en Britt Gosseye) als winnaar uitgeroepen.

2963500-6b00e4488d57fbf94bb2898b032fa0ba

Zij kregen uit handen van Urbanus een gesigneerde strip, een Urbanus action figure en natuurlijk een foto. Ook de andere leerlingen konden met Urbanus op de foto en er werden gehandtekende Urbanuskaartjes uitgedeeld. Onder luid applaus bracht Urbanus nog “De aarde” en “ 1-2-3 Rikke Tikke Tik”. Ook mocht het winnende groepje hun nummer nogmaals naar voren brengen. Om af te sluiten: Toch bedankt voor het leven in deze brouwerij En ik zeg tegen jullie en jullie tegen mij: Ge moogt naar huis gaan, vaarwel,goodbye Ga maar naar huis, wuifwuif zwaaizwaai Ge moogt naar huis gaan , vaarwel,goodbye Ga maar naar huis en tot in de draai