‘AIRbezen’ meten ook in Geraardsbergen fijn stof

ccc

Geraardsbergen, 07/02/2017: Geraardsbergen doet mee aan het project project ‘AIRbezen’, waarbij het fijn stof in de lucht, afkomstig van verkeer, in alle Oost-Vlaamse gemeenten in kaart wordt gebracht.  AIRbezen is een project georganiseerd door beweging.net en CM Midden-Vlaanderen in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Vorming Plus en de provincie Oost-Vlaanderen.

Aardbeien en fijn stof?   Op het eerste zicht een ongewone combinatie… Toch worden aardbeiplantjes al enkele jaren ingezet via het project AIRbezen om de concentratie fijn stof   -meer bepaald de uitstoot door het verkeer- te meten op diverse locaties.   Dit jaar willen we het fijn stof in de lucht, afkomstig van verkeer, in alle Oost-Vlaamse gemeenten in kaart brengen.

11 000 aardbeiplanten

In maart 2017 zullen in de hele provincie Oost-Vlaanderen ruim 11 000 aardbeiplanten verdeeld worden.   Gedurende meer dan twee maand zullen deze plantjes verkeer gerelateerd fijn stof op hun bladeren verzamelen.   Dit kan gebeuren op de vensterbanken, aan de schoolpoort, in een woonwijk, een industriezone, een natuurgebied, enz.   Per stad of gemeente zijn er minstens 100 stuks te verdelen.   Na afloop worden de bladstalen geanalyseerd door de Universiteit van Antwerpen.

AIRbezen is een project georganiseerd door beweging.net en CM Midden-Vlaanderen in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Vorming Plus en de provincie Oost-Vlaanderen.   Het AIRbezenproject wil zowel de mensen sensibiliseren rond de problematiek van fijn stof als de luchtkwaliteit van de volledige provincie in kaart brengen.   Alvast een primeur op dergelijke grote schaal.

Doe mee en adopteer een AIRbezenplant.

We zijn op zoek naar vrijwilligers die een aardbeiplantje willen adopteren van 25 maart tot eind juni 2017. Je hoeft het plantje enkel te verzorgen en 5 bladstalen ter beschikking stellen op het einde van de meetperiode. Het plantje mag je daarna houden om van de aardbeien te genieten. Om mee te doen kan je je  gedurende de hele maand februari 2017 inschrijven op de website www.AIRbezen.be.   Op 25 maart 2017, meteen ook de start van het project, zullen de aardbeiplantjes lokaal verdeeld worden.